زمانی که دیون شرکت تجاری از دارایی های شرکت بیشتر شود و شرکت قادر به پرداخت دیون خود نباشد، طلبکاران، شرکای تجاری و یا مرجع قضایی می تواند برای صدور حکم ورشکستگی شرکت درخواست صادر کند. اگر دادگاه مورد نظر درخواست را بپذیرد و ورشکستگی شرکت در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار منتشر شود، آثاری برای شرکت به دنبال خواهد داشت که عبارتند از:
- طبق قانون 418 از قانون تجارت، از تاریخ اعلام ورشکستگی شرکت ، مدیران شرکت از مداخله در امور مالی شرکت منع شده و اداره تصفیه مسئول اداره اموال شرکت خواهد بود.
- <>طبق قانون 421 از قانون تجارت از تاریخ اعلام ورشکستگی شرکت، تمامی دیون و بدهی های آینده شرکت پس از کسر تخفیفات و کسورات دیگر به بدهی های حال تبدیل می شوند. این قانون به آن علت است که مساوات میان طلبکاران حال و آینده شرکت رعایت گردد و تصفیه ورشکستگی با در نظر گرفتن کلیه دیون حال و آینده محاسبه و پرداخت گردد.
- مطابق با قانون تجارت پس از اعلام و انتشار آگهی ورشکستگی شرکت، کلیه امور مالی و معاملاتی که از سوی مدیر عامل و یا دیگر مدیران شرکت انجام می گیرد، باطل و فاقد اثر خواهند بود.
- طبق قانون 419 از قانون تجارت از تاریخ اعلام ورشکستگی شرکت، تمامی شکایات و طرح دعوا در خصوص اموال منقول و یا غیر منقول بر مدیر تصفیه شرکت اقامه می گردد.
- مطابق با قانون تجارت با اعلام ورشکستگی شرکت، وظیفه و مسئولیت مدیر عامل و اعضای هیات مدیره به پایان می رسد مگر اینکه پیشتر یکی از این اعضا به عنوان مدیر تصفیه شرکت معرفی شده باشد.