شرکت سهامی جزو شرکتهای هفتگانه قانون تجارت است. این شرکت به دو نوع شرکت سهامی خاص و سهامی عام تقسیم میشود. ثبت شرکت سهامی خاص، متقاضیان بیشتری دارد. شاید تفاوت این دو شرکت برای شما سؤال ایجاد کند. اصلیترین تفاوت این دو شرکت در این است که سرمایه شرکتهای سهامی عام، از طریق فروش سهام به مردم تأمین میشود. در حالی که سرمایه شرکتهای سهامی خاص، توسط مؤسسین آن تأمین میشود و یک شرکت خصوصی است.
شرکت سهامی چه نوع شرکتی است؟
به طور کلی شرکتهای سهامی به دو نوع تقسیم میشود:
- شرکت سهامی عام
- شرکت سهامی خاص
در حالت اول موسسین شرکت با فروش سهام به مردم بخشی از سرمایه شرکت را تامین میکنند اما در نوع دوم تمام سرمایه توسط موسسین در زمان تاسیس تامین میشود.
تعداد نفرات برای ثبت شرکت سهامی خاص
برای ثبت شرکت سهامی خاص، تعداد سهامداران باید حداقل سه نفر باشد. بازرسان شرکت نیز دو نفر باشند. حداقل ۳ نفر به عنوان هیئتمدیره برای دو سال انتخاب میشوند. بازرسان شرکت باید کسانی باشند که ممنوعیت قانونی برای قبولی این سمت ندارند. برای مثال اگر بازرسان شرکت از خویشاوندان هیئتمدیره باشند یا افرادی باشند که به صورت موظف از اعضای هیئتمدیره حقوق دریافت میکنند، ممنوعیت قانونی برایشان لحاظ میشود.
مزایای ثبت شرکت سهامی خاص
- همانطور که میدانید شرکتهایی مثل شرکتهای عمرانی، تولیدی، نفت یا پتروشیمی، شرکتهای بورس و یا شرکتهای دولتی، جزو شرکتهایی هستند که به صورت شرکت سهامی خاص، ثبت میشود.
- شرکتهای سهامی خاص، نزد بانکها حتی نزد مردم اعتبار بیشتری دارند. به همین دلیل راحتتر میتوانند وام بگیرند و در مناقصات شرکت کنند.
- شرکتهای سهامی خاص، شرکتهایی هستند که میتواند با سرمایههای کوچک و در جمعی دوستانه تأسیس شود.
- سرمایه سهامداران در این شرکت به صورت سهام بینام است. به همین دلیل نقلوانتقال آن بسیار آسان و سریع انجام میشود.
- مسئولیت سهامداران در قبال سهام آنها در شرکتهای سهامی خاص، محدود است.
معایب ثبت شرکت سهامی خاص
شرکتهای سهامی خاص برخلاف شرکتهای تضامنی، دارای قوانین و مقررات بسیار و پیچیده هستند و از اهمیت بیشتری برخوردارند. قوانینی مانند نحوه تقسیم سود و زیان و نحوه نگهداری دفاتر مالی، نحوه تشکیل مجامع عمومی، نحوه گزارش سود، زیان به سهامداران و … در شرکتهای سهامی خاص، پیچیدهتر از شرکتهای تک مالی و تضامنی است.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
برای انجام مراحل ثبت شرکت سهامی خاص باید با مدارک مربوطه به سامانه اداره ثبت شرکتها مراجعه کنید و با تعیین نوع شرکت و اعضا و سمت آنها و وارد کردن تمام اطلاعات مورد نیاز درخواست خود را ثبت کنید و فرم مربوطه را پر کنید.
پس از آن با انتخاب نام شرکت چند نام پیشنهادی را در سامانه وارد کنید و حتما توجه داشته باشید که نام انتخاب شما نام خارجی یا یک نام تکراری نباشد و مطابق شرع و عرف و اخلاق باشد و معنا و مفهوم داشته باشد.
در نهایت مدارک خود را بارگذاری میکنید و پس از آن کارشناس حقوقی درخواست شما را بررسی میکند.
اگر نقصی در پرونده شما وجود نداشته باشد درخواست شما تایید میشد و شما باید نسخه اصلی صورت جلسه تنظیمی و تمام مدارک مورد نیاز را به آدرس ذکر شده در نامه پذیرش خود ارسال کنید. در این مرحله نیازی به مراجعه حضوری و تحویل حضوری مدارک نیست.
بعد از ارسال پستی مدارک پرونده شما مورد بررسی قرار میگیرد و درصورت تایید کارشناس اداره ثبت شرکتها باید مبلغی را برای حق ثبت و هزینه درج آگهی تاسیس در روزنامه بپردازید و مدارک خود را به بخش ثبت دفاتر اداره ثبت شرکت ها تحویل دهید. پس از آن یک نسخه از مدارک شما در پرونده شرکت در بایگانی اداره نگهداری میشود و یک نسخه هم به همراه اظهار نامه و اساسنامه و صورت جلسه مجمع عمومی موسسین با مهر و امضا به متقاضی تحویل داده میشود.
آگهی در روزنامه چاپ میشود و اگر مدیران شرکت تا شش ماه بعد از تاریخ تشکیل شرکت آن را ثبت نکنند شرکت منحل شده تلقی میشود و سهامداران باید وجوه پرداختی خود را پس بگیرند. بر طبق قانون موسسین شرکت سهامی خاص نسبت به اعمال و اقداماتی که به منظور تاسیس و به ثبت رساندن شرکت انجام دادهاند مسئولیت تضامنی دارند.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص
- دو نسخه اظهارنامه شرکت سهامی خاص با امضای کلیه سهامداران
- دو نسخه اساسنامه شرکت سهامی خاص با امضای کلیه سهامداران
- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین با امضای کلیه سهامداران
- کپی شناسنامه برابر اصل شده تمام اعضای هیئت مدیره و سهامداران و بازرسین
- کپی کارت ملی برابر اصل شده تمامی اعضای هیئت مدیره و سهامداران و بازرسین
- اگر اعضاء هیئت مدیره یا سهامداران اشخاص حقوقی هستند باید کپی آخرین روزنامه رسمی شخص حقوقی و نامه معرفی نماینده و کپی شناسنامه و کپی کارت ملی برابر اصل شده نماینده شخص حقوقی ارائه شود
- اگر سهامدار خارجی وجود دارد برای اشخاص حقیقی ارائه کپی برابر اصل پاسپورت و برای اشخاص حقوقی ارائه گواهی ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شده حاوی آخرین وضعیت شرکت و همچنین ارائه اصل و ترجمه وکالتنامه و اختیارنامه وکیل سهامدار خارجی ضروری است
- گواهی عدم سوءپیشینه کیفری برای کلیه اعضای هیات مدیره و بازرسان شرکت
- اقرارنامه مبنی بر اینکه شرکت مشمول ممنوعیت های مندرج در اصل ۱۴۱ قانون اساسی نیست و هیچگونه ممنوعیت قانونی موضوع مواد ۱۱۱ و ۱۲۶ قانون تجارت برای افراد جهت عضویت در هیات مدیره و مدیر عاملی وجود ندارد.
- اقرارنامه بازرس یا بازرسان در متن صورتجلسه مبنی بر اینکه هیچگونه نسبت فامیلی اعم از نسبی و سببی با مدیران و مدیر عامل شرکت تا درجه سوم از طبقه اول و دوم ندارند و خود و یا همسرشان نیز از مدیران و مدیر عامل شرکت بطور موظفی حقوق دریافت نمیکنند.
- ارائه اصل وکالتنامه یا کپی برابر اصل وکالتنامه
- ارائه اصل قیمنامه یا کپی برابر اصل قیمنامه
- پرداخت مبلغ مورد نیاز برای درخواست
- ارائه گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل ۳۵% سرمایه اولیه شرکت
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص
- حق الثبت شرکت
- هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت که به اداره مالیات پرداخت میشود
- هزینه پست مدارک ثبت
- هزینه روزنامه رسمی شرکت جهت درج آگهی تاسیس در روزنامه رسمی کشور
- هزینه روزنامه کثیر الانتشار جهت درج آگهی تاسیس در روزنامه کثیر الانتشار
مدت زمان ثبت شرکت سهامی خاص
در ابتدا مدارک شما ظرف ۱۵ تا ۳۰ روز بررسی میشود بعد از آن با تایید مدارم باید در روزنامه آگهی داد و پروسه دریافت کپی برابر اصل مدارک و ارائه آنها و چاپ آگهی نیز بین ۱۰ تا ۲۰ روز زمان میبرد .
در نهایت باید کد اقتصادی دریافت کنید و پیگیر دفاتر پلمپ مالیاتی باشید که این پروسه نیز ممکن است یک تا دو هفته زمان ببرد. پیگیری ثبت شرکت ممکن است تا سه یا چهار ماه طول بکشد اما با همراهی و کمک وکیل حقوقی این زمان میتواند به یک تا دوماه تقلیل پیدا کند.
اساسنامه ثبت شرکت سهامی خاص
- نام شرکت
- موضوع فعالیت شرکت
- مدت شرکت
- مرکز اصلی شرکت و شعب آن
- مبلغ سرمایه شرکت با تعیین میزان و وجوه نقد و غیر نقد
- تعداد سهام و مشخص کردن تعداد سهام بی نام و با نام و مبلغ اسمی آن
- نحوه انتقال سهام با نام
- روش تبدیل سهام با نام به سهام بینام و بالعکس
- چگونگی افزایش یا کاهش سرمایه شرکت
- زمان تشکیل و نحوه دعوت مجامع عمومی
- مقررات راجع به تشکیل مجامع عمومی، ترتیب اداره آن ها ، نحوه اخذ رای و اکثریت لازم برای اعتبار تصمیمات
- چگونگی نحوه انتخاب و عزل مدیران، مدت تصدی آن ها و وظایف آنها
- نحوه تعیین بازرس و مدت فعالیت
- مشخص کردن زمان آغاز و پایان سال مالی و موعد تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان و چگونگی تقسیم آن
- در صورتی که ایجاد سهام ممتازه مورد نظر باشد، تعیین تعداد آن و امتیازات مربوطه
- نحوه انحلال و چگونگی انجام تصفیه امور
نمونه فرم اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص
اظهارنامه، سندی است که هنگام تأسیس شرکت سهامی خاص، مؤسسین آن را به اداره ثبت شرکتها تسلیم میکنند و تعهدات مالی مجموعه و شرکا را در آن درج مینمایند. در ادامه نمونهای از فرم اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص را در اختیارتان قرار میدهیم.
قوه قضائیه
سازمان ثبتاسناد و املاک کشور
اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری
اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص
- نام شرکت:
- هویت کامل و اقامتگاه مؤسسین:
- موضوع شرکت:
- مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیر نقد آن به تفکیک:
- تعداد سهام بانام و بینام و مبلغ اسمی آنها و در صورتی که سهام ممتاز مورد نظر باشد، تعیین خصوصیات و امتیازات این گونه سهام:
- میزان سهام و تعهد هر یک از مؤسسین و مبلغی که پرداخت کردهاند با تعیین شماره حساب و نام بانکی که وجوه پرداختی در آن واریز شده است در مورد آورده غیر نقدی یعنی اوصاف و مشخصات ارزش آن به نحوی که بتوان از کم و کیف آورده غیرنقدی اطلاع حاصل نمود:
- مرکز اصلی شرکت:
- مدت شرکت از تاریخ …………… بهمدت ……………
- مدیران شرکت و اشخاصی که حق امضا دارند:
- نامم دیرعامل و حدود اختیارات آن در شرکت:
- بازرسان اصلی و علی البدل شرکت:
- محل شعب فعلی شرکت و مدیران آن:
- اساسنامه شرکت مشتمل بر …………… ماده و …………… تبصره است که در جلسه مورخ …………… مؤسسین شرکت به تصویب رسیده است.
به تاریخ ……………
امضاء مؤسسین
انحلال شرکتهای سهامی خاص
سوالات متداول
سرمایه شرکت سهامی خاص همانند شرکت سهامی عام، از طریق فروش سهام به مردم تأمین میشود؟
خیر، سرمایه توسط مؤسسین تأمین میشود.
تعداد سهامداران و بازرسان در این شرکتها چگونه است؟
حداقل سه سهامدار و دو بازرس