شرکت تضامنی یکی از انواع شرکتهای تجاری است. همانطور که میدانید ۷ نوع شرکت تجاری وجود دارد که از نظر مدیریتی تفاوتهایی با هم دارند. در این نوع شرکت شرکا دارای اعتبار بالایی هستند و مسئولیت زیادی نیز بر گردن دارند. در این مقاله به معرفی شرکت تضامنی در قانون تجارت و مراحل ثبت شرکت تضامنی میپردازیم. اگر به اطلاعات جامعی در مورد شرکت های تضامنی علاقه دارید، با ما در موسسه حقوقی و ثبتی سفیر صلح همراه باشید.
ویژگی شرکت تضامنی چیست؟
یک شرکت با عنوان تضامنی شرکتی است که بر اساس ماده ۱۱۶ قانون تجارت با یک اسم مخصوص برای کارهای تجاری میان دو یا چند نفر به وجود میآید. حداقل وجود دو نفر برای تاسیس این شرکت الزامی است و مسئولیت شرکا در چنین شرکتی اهمیت زیادی دارد. به طور مثال اگر مشکلی به وجود بیاید که اموال شرکت برای تسویه دیون کفایت نکند، همه شرکا وظیفه پرداخت همه دیون و تعهدات شرکت را دارند. این موضوع طبق قانون اهمیت دارد و هر چیزی غیر از این در قرارداد نوشته است، سندیت قانونی ندارد.
اگر این نوع شرکت بدهی داشته باشد، شرکت طلبکار حق این را دارد که طلب خود را از هر یک از شرکا درخواست کند. هر شریکی که طلب را پرداخت کند، میتوان از بقیه به نسبت سرمایه و سهم هر یک دریافت کند. به همین دلایل این نوع شرکت معمولا اعتبار بالایی دارد ولی برای تاسیس آن و انتخاب شرکا باید دقت زیادی داشت. یک تفاوت شرکت تضامنی و سهامی هم در این مورد است.

مراحل ثبت شرکت تضامنی به چه صورت میباشد؟
- در ابتدا شرکتنامه بر اساس قانون تنظیم شود.
- سپس همه سرمایه نقدی تأدیه گردد و کلیه سهمالشرکه غیرنقدی تحویل داده شود.
لازم به ذکر است که برای تاسیس شرکت تضامنی به اساسنامه احتیاجی نیست؛ اما اگر شرکا بین خودشان قراری گذاشته باشند، اساسنامه هم تشکیل میشود. در اساسنامه شرکت تضمنی موارد زیر مطرح میشود:
- عنوان شرکت
- موضوع فعالیت شرکت
- زمان فعالیت شرکت
- درج مقدار سرمایه نقدی و غیر نقدی هر شریک به طور جداگانه
- ذکر چگونگی تقسیم سود و زیان
- ذکر مقررات مربوط به مرگ شرکا و انحلال شرکت تضامنی
- تنظیم قرارداد به همراه بیان نحوه همکاری و توافق بین شرکا
- در زمان تاسیس شرکت باید اساسنامه یا آییننامه داخلی شرکت تنظیم شود.
نکات مهم ثبت تشکیل شرکت تضامنی
مدارک لازم جهت ثبت شرکت تضامنی
- پر کردن دو نسخه تقاضانامه شرکت
- ارائه دو نسخه شرکتنامه و دو نسخه اساسنامه
شرکتنامه شامل نام شرکت، نوع فعالیت شرکت، موضوع، نشانی کامل شرکت تضامنی و نام کامل شرکا، مشخصات هویتی و محل زندگی، سرمایه شرکت، میزان سهم و سرمایه هر یک از شرکا، روش تقسیم ضرر و زیان و سود و … باشد.
- داشتن مجوز از مراجع ذیصلاح (در صورت نیاز و بنا به تشخیص کارشناس اداره ثبت شرکت ها )
- ارائه عنوان پیشنهادی برای شرکت و تکمیل فرم مربوط به آن
- ارائه فیش واریزی
- اسم کامل، مشخصات و اقامتگاه موسسین (ارائه فتوکپی مدارک هویتی مانند شناسنامه همه شرکای شرکت)
- انتخاب موضوع شرکت
- سرمایه شرکت به تفکیک نقد و غیرنقد
- میزان سهمالشرکه هر یک از شرکا
- تصویر روزنامه کثیرالانتشار و آگهی ثبت شرکت
- ارائه دو نسخه صورتجلسه مجمع موسسین و هیات مدیره
- ارائه معرفینامه نمایندگان (اگر سهامداران و اعضا هیات مدیره شامل اشخاص حقوقی هستند.)
- ارائه اصل گواهی عدم سوءپیشینه شرکا
- ارائه اصل وکالتنامه وکیل دادگستری (اگر وکیل و یا مشاوره ثبت شرکت این کار را انجام میدهد.)
کاربردها و فواید شرکت تضامنی : چرا باید شرکت تضامنی تاسیس کنیم؟
و اما فایده تاسیس چنین شرکتی چیست؟
یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود این نوع شرکت طرفداران زیادی داشته باشد، وجود امنیت بیشتر برای معاملهکنندگان است. زیرا همه شرکای شرکت متعهد قراردادها و معاملات هستند و قطعا کلیه بدهیهای شرکت را تا حد امکان میپردازند. بنابراین فرد معاملهکننده با آرامش خاطر وارد معامله خواهد شد.
یکی از کاربردهای چنین شرکتی، تاسیس صرافی به عنوان یک شرکت تضامنی است. در واقع اگر کسی قصد داشته باشد به عنوان شخص حقیقی یک صرافی راه بیندازد، صرفا در قالب این نوع شرکت میتواند این کار را انجام دهد. این موضوع در ماده ۳ دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها آورده شده است.
اشتباهات و اشکالات معمول در شرکتهای تضامنی
یکی از مشکلاتی که در رابطه با این شرکت وجود دارد، پایین بودن انگیزه افراد برای سرمایهگذاری در این نوع شرکت است. زیرا شرکا معمولا مجبور به پرداخت بدهیها و پاسخگویی به مشتریان و طلبکاران هستند. بنابرین اگر قصد تاسیس چنین شرکتی دارید، یا باید پیه این مسائل را به تن خود بمالید؛ وگرنه از همین ابتدای راه منصرف شوید.