ممکن است این سوال در ذهن شما شکل بگیرد که آیا عضویت در هیئت مدیره دو شرکت خصوصی ممکن است یا خیر؟ همانطور که در مقالات قبلی که راجع به ثبت شرکت و چگونگی ثبت آن بود، گفتیم که مدیرعامل یک شرکت نمیتواند مدیر شرکت دیگری باشد.
خدمات ثبت شرکت خود را به سفیرصلح بسپارید.
عضویت در هیئت مدیره بیش از یک شرکت ممنوع است
همانطور که میدانید، هر شرکتی شامل هیئت مدیره و مدیرعامل است، که هیئت مدیره را همان سهامداران تشکیل میدهند و یکی از وظایف آنها نظارت بر کار مدیرعامل است.
حال میپرسیم آیا عضویت در هیئت مدیره دو شرکت خصوصی ممکن است؟
فهرست مطالب
Toggleممنوعیت مدیر عامل در دو شرکت
باید بگوییم که طبق قانون تجارت مدیرعامل یک شرکت نمیتواند در شرکت دیگری مدیر باشد. در واقع مهم نیست که ثبت شرکت سهامی عام ، ثبت شرکت سهامی خاص، تضامنی و یا … هستند. بلکه باید بدانید که مدیریت دو شرکت، از هر نوعی که باشد، توسط یک شخص کاملا ممنوع است.
نکاتی که در این رابطه باید به آنها توجه کرد
نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که از نظر قانون، مدیرعامل یک شرکت اجازه دارد که در شرکت دیگری فعالیت کند و عضویت هیئت مدیره آن شرکت را داشته باشد، ولی نمیتواند مدیر باشد و سمت مدیریت را داشته باشد. ولی باید توجه داشته باشید که برای افراد غیر مدیر هیچ گونه منعی وجود ندارد و فردی که در یک شرکت مشغول به کار است و حتی عضویت هیئت مدیره را دارد، میتواند به صورت نامحدود در شرکتهای دیگر کار کند و عضو هیئت مدیره و سهامدار آن شرکتها باشد.
این مساله در مورد افرادی که در شرکتهای دولتی مدیر هستند نیز صدق میکند و اگر شخصی در شرکت دولتی مدیر هست، نمیتوانند مدیر شرکت دیگری باشد. همچنین مدیر یک شرکت دولتی نمیتواند عضویت هیئت مدیره شرکت دیگری را داشته باشد.
و نیز باید توجه کرد که عضویت کارکنان دولت در هیئت مدیره غیرموظف شغل محسوب نمیشود. یعنی اگر فقط به صورت ماهیانه در جلسات هیئت مدیره شرکت کنند.
همچنین باید توجه داشت که شرایط عضویت در هیئت مدیره شرکت سهامی خاص شامل اهلیت، عدم محکومیت جزایی مقرر در قانون، داشتن سهم در شرکت است.
بین مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره چه تفاوتی وجود دارد؟
همانطور که در مقالات قبلی گفتهایم، شرکتهای سهامی دارای هیئت مدیره هستند، که این هیئت مدیره را سهامداران تشکیل میدهند، که هر کدام از اعضای هیئت مدیره وظایف و اختیاراتی دارند. حال میخواهیم به این مساله بپردازیم که تفاوت رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل در چیست؟
همانطور که گفتیم اعضای هیئت مدیره را باید از بین سهامداران انتخاب کرد. (البته در صورت نیاز میتوان با کمک یک وکیل، اعضای هیئت مدیره را نصب یا عزل کرد.)
سپس سهامدارانی که عضویت هیئت مدیره را دارا هستند یا همان اعضای هیئت مدیره، شخصی را به عنوان مدیرعامل انتخاب میکنند که وظیفه اصلی این شخص یا مدیرعامل این است که باید امور مربوط به شرکت را پیگیری و سپس برای انجام آنها اقدام کند.
همچنین باید به این نکته توجه کرد که مدیرعامل باید حتما از سهامداران اصلی شرکت باشد.
باید گفت که هیئت مدیره به نمایندگی از دیگر سهامداران شرکت وظیفه دارد که به نظارت و کنترل اداره شرکت بپردازد و این وظیفه اصلی هیئت مدیره است. مدیرعامل شرکت نیز وظیفه دارد که به سوالات هیئت مدیره راجع به چگونگی اداره شرکت جوابگو باشد. در واقع مدیرعامل هر شرکتی باید ماهانه گزارشهایی از عملکرد خود را در شرکت به هیئت مدیره آن شرکت ارائه کند. سپس اگر هیئت مدیره از عملکرد مدیرعامل راضی نباشد و نسبت به پاسخ گویی وی قانع نشود، باید گفت که قادر است که مدیرعامل را عزل کند.
برخی از وظایف هیئت مدیران شرکتها
- برای رشد و توسعه مدیریت و جانشینی آن برنامهریزی میکنند.
- اجرایی شدن استراتژیهای شرکت و برنامههای شرکت را درک، مرور و نظارت میکنند.
- گزارش برنامههای سالانه شرکت و بودجه این برنامهها را درک و تائید میکنند.
- به صداقت و شفافیت صورتها دقت دارند و همچنین روی گزارشهای مالی شرکت توجه میکنند.
- هیئت مدیره با مدیران شرکت در مورد مسائل مهمی که فعلا شرکت با آن مواجه شده، مشورت میکند. همچنین هیئت مدیره تجربهها و نظرات وسیع و متعددی را در اختیار مدیران شرکت میگذارد.
- عملکردهای مهم شرکت را بررسی و تایید میکنند.
- مدیران و اعضای کمیتهها را انتخاب میکنند و همچنین بر حاکمیت شرکتی موثر، نظارت میکنند.
- هیئت مدیره بر پیروی از قانون و مسائل اخلاقی شرکت نظارت دارد.
عضویت در هیئت مدیره دو شرکت خصوصی امکان پذیر است؟
همانطور که گفتیم محدودیت عضویت در هیئت مدیره برای شرکتهای مختلف متفاوت است. مثلا یک فردی که در شرکتی دولتی مدیر است نمیتواند در هیئت مدیره شرکتی دیگر عضو باشد؛ ولی در شرکتهای سهامی این مساله به شکل دیگری است و فردی که در شرکتی سهامی عضو هیئت مدیره شرکت است، میتواند به صورت نامحدود در چندین شرکت دیگر نیز عضویت هیئت مدیره را داشته باشد.
این محدودیت به این دلیل است که شخص نتواند در دو شرکتی که ممکن است رقیب هم باشند، عضو باشد و باعث شود یک رقابت ناسالم اتفاق بیافتد.
همچنین هر شرکتی دارای یکسری اسرار و مدارک محرمانه است که نمیتواند حضور شخصی از شرکت دیگر را به راحتی هضم کند.
عضویت کارکنان دولت در هيأت مدیره و مدیریت عاملی شرکت خصوصی یا عضویت کارمندان در هیئت مدیره:
آیا ممکن است که کارمند دولت در هیئت مدیره شرکت خصوصی عضو باشد؟
عضویت کارکنان دولت در هیئت مدیره شرکتهای تعاونی:
همان گونه که قبلا گفتیم، کارمندان دولت اجازه ندارند که عضو هیئت مدیره شرکتهای خصوصی باشند. در ادامه راجع به این موضوع بیشتر صحبت میکنیم.
باید به این نکته توجه داشت که فردی که در شرکتی دولتی استخدام شده است، فقط نمیتواند مدیرعامل یا عضو هیئت مدیره شرکت دیگری باشد، بلکه میتواند سهام هر تعداد شرکتی را اعم از تولیدی، خدماتی و … را داشته باشد، و در این مورد هیچ گونه ممنوعیتی وجود ندارد. حتی کارمندان دولت قادر هستند که تمامی سهام یک شرکت را خریداری کنند فقط نمیتوانند عضو هیئت مدیره و یا مدیرعامل آن شرکت باشند.
برای مثال یک کارمند شرکت دولتی میتواند در یک شرکت خصوصی سهام داشته باشد، اما نمیتواند از سوی شرکت دولتی با شرکت خصوصی فوق به معاملات تجاری بپردازد.
در آخر باید بگوییم که قوانین مربوط به شرکتها معمولا بسیار پیچیده هستند و ممکن است که شما به راحتی نتوانید آنها را درک کنید. به همین منظور بهتر است برای درک این مسائل از یک وکیل خبره مشورت بگیرید. شما میتوانید برای آگاهی و درک بیشتر این موضوع با وکلا و مشاوران ما در موسسه ثبت شرکت سفیر صلح مشورت کنید. از همراهی شما بسیار متشکریم و امیدواریم مطلب فوق اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار داده باشد.
سلام
کسی که مدیر عامل یک شرکت باسد و مدت آن به اتمام رسیده است!!و قصد تمدید آن را نداشته باشد میتواند برای مدیر عاملی شرکتی دیگر اقدام کند؟
کسی که مدیر عامل یک انجمن مردم نهاد است،می تواند همزمان مدیرعامل یک شرکت خصوصی باشد؟
سلام، لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.