کد اقتصادی چیست؟ آیا جواب این سوال را میدانید؟ این کد شمارهای ۱۲ رقمی است برای تولید کالا، فروش محصولات و ارائه خدمات به افراد حقیقی یا حقوقی داده میشود. این کد به عنوان یک معرفی در طرفین معامله عمل میکند و وجود آن برای بسیاری از معاملات تجاری ضروری است. حتی شرکتهای ثبت شده میبایست تا ۲ ماه پس از چاپ اگهی در روزنامه، اقدام به دریافت این کد کنند. اگر چنین اقدامی صورت نگیرد، فعالیت چنین شرکتهایی با مشکل روبهرو خواهد شد. در این مقاله به طور مفصله به این موضوع میپردازیم. با ما همراه باشید تا با ثبت نام کد اقتصادی جدید و سایر موارد مربوطه آشنا شوید.
در تصویر زیر یک نمونه کد اقتصادی و کارت مربوط به آن را مشاهده میکنید.

مدارک دریافت کد اقتصادی شرکتهای مختلف
- ارائه کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی همه شرکا و سهامداران شرکت
- تکمیل دفترچه تقاضای شماره اقتصادی
- فرم اطلاعات هویتی
- سه عکس 3*2 پشتنویسیشده (برای اشخاص حقیقی)
- کپی برابر اصل همه مدارکی مانند اساسنامه، تقاضانامه و روزنامه ثبت رسمی
- پرداخت عوارض مربوط به دریافت کد
- مجوز فعالیت
- اصل و کپی فیش بانکی
- تصویر سند ملک، پایان کار و بنچاق یا اجارهنامه رسمی موقعیت مکانی شرکت
- تصویر مدارک هویتی مالک ملک
- گواهی سهامداران و صاحبان امضا در شرکت
- تصویر قبض تلفن شرکت
- تاییدیه کد پستی دفتر مرکزی شرکت
البته این مدارک به حوزه مالیاتی منطقه ارتباط دارد و ممکن است ارائه برخی از آنها الزامی نباشد.

مراحل دریافت کد اقتصادی
1. جمعآوری مدارک لازم
اولین مرحله این است که تمامی مدارک لازم را طبق بندهای قبل تکمیل کنید. تمامی این مدارک باید در دو نسخه تهیه شوند. یکی از نسخهها را به بخش تشکیل پرونده کد اقتصادی در ادره مالیاتی ارائه دهید. نسخه دوم میبایست به بخش مستغلات اداره مالیاتی تحویل داده شود.
2. رجوع به اداره مالیات کشور
پس از اینکه تمامی مدارک لازم را تکمیل کردید و آنها به بخشهای مربوطه تحویل دادید، به اداره مالیاتی مربوط به منطقه شرکت بروید. این اقدام باید در حوزه مالیاتی منطقه مربوطه انجام شود. حوزههای مالیاتی پایتخت شامل حوزه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکزی، شمیرانات و ری میباشد. یک نکته مهم را فراموش نکنید. آن هم این است که در این مرحله نمیتوان از یک وکیل برای انجام کارها کمک گرفت.
برای مراجعه به ادارات مالیاتی در تهران (برای دریافت کد شخص حقوقی)، حضور مدیرعامل یا یکی از دارندگان حق امضا در شرکت لازم است. پس وکلای مدنی یا دادگستری نمیتوانند در این مرحله کارها را به جای اشخاص حقوقی انجام دهند.
3. بررسی مدارک و رجوع به بخش مستغلات برای دریافت کد اقتصادی
باید تا این مرحله اقدامات لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی را انجام داده باشید. بنابراین معرفینامه را از کارشناس اداره امور مالیاتی دریافت میکنید و با آن به بخش مستغلات اداره مالیاتی مراجعه میکنید. تشکیل پرونده در این مرحله انجام میشود و سپس وارد مراحل بعدی خواهید شد. لازم به ذکر برای دریافت مالیات از ملک شرکت، پرونده در اداره مالیات تشکیل میشود.
4. بازدید کارشناس اداره مالیات به منظور راستیآزمایی
پس از تشکیل پرونده مالیاتی، باید منتظر بررسی توسط کارشناس اداره مالیات باشید. در واقع یک کارشناس از سمت اداره مالیات به شرکت مراجعه میکند و از محل بازدید به عمل میآورد. توجه داشته باشید که این بازدید بدون اطلاع قبلی انجام میشود و به قولی کارشناس سرزده وارد شرکت میشود. این کار به منظور راستیآزمایی از وجود واقعی شرکت است و گزارش آن به اداره مالیات تحویل داده میشود.
5. پاسخ اداره مستغلات به قسمت تشکیل پرونده
در مرحله بعدی یک نامه از بخش مستغلات ارائه میشود. این نامه شامل موضوع بازدید انجام شده از شرکت است. در صورتی که هیچ مشکلی وجود نداشته باشد، کد اقتصادی به شرکت تخصیص مییابد. در غیر این صورت اعلام میشود شرکت در آن مکان وجود خارجی ندارد. این وضوع باعث ایجاد مشکلاتی برای متقاضی مربوطه خواهد شد.
6. مرحله آخر، ارائه کد اقتصادی به شخص حقیقی یا حقوقی
اگر همه مراحل به صورت کاملا موفقیتآمیز انجام شود، شماره اقتصادی ۱۲ رقمی به صورت کاملا انحصاری در اختیار شرکت متقاضی قرار خواهد گرفت.
لازم به ذکر است که هزینه کد اقتصادی دریافت آن به موراد مختلفی مانند تشکیل پرونده مالیاتی، حقالوکاله، ابطال تمبر سرمایه و … بستگی دارد و نمیتوان عدد دقیقی برای آن تعیین کرد.
دریافت کد اقتصادی شرکت از طریق اینترنت
همچنین میتوان در سامانه استعلام کد اقتصادی اشخاص حقوقی وارد شد و اقدام به ثبت نام کرد. در این قسمت باید اطلاعات لازم را وارد نمود و ثبت نام را انجام داد. پس از طی یک سری مراحل و دریافت کد رهگیری، شماره اقتصادی به متقاضی ارائه میشود. در ادامه مراحل ثبت نام در سامانه کد اقتصادی اشخاص حقیقی بررسی شده است:
وارد سامانه کد اقتصادی دارایی و مالیاتی شوید. با استفاده از راهنمای پیش ثبت نام کد اقتصادی این کار را انجام دهید. پس از انجام پیش ثبت نام، نام كاربری و كلمه عبور توسط پست به دستتان میرسد.
پس از انجام مراحل قبل، وارد سایت شوید و از قسمت عمليات ثبت نام، فرآيند ثبت را شروع کنید. اطلاعات شناسایی خود را وارد کنید. تمام قسمتهای ستارهدار را پر کنید. میتوانید برای ویرایش اطلاعات روی بخش “انتخاب اطلاعات اين سطر” در پایین صفحه بزنید.
پس از وادر کردن اطلاعات ذخیره را بزنید و وارد صفحه بعدی شوید. در این صفحه اطلاعات مديران اصلی نمایش داده میشود و قابل ویرایش است. مطابق و ورود اطلاعات مالياتی نمايش داده خواهند شد. اگر دارای شماره پرونده مالیاتی هستید، اطلاعات پروندههای مالياتی خود را وارد کنید. در غیر این صورت شما متقاضی جديد هستید و باید به نزديکترين حوزه مالياتی رفته و پرونده تشکیل دهید. پس از تشکیل پرونده، شماره كلاسه پرونده را در اين قسما وارد کنید.
مرحله بعدی آدرس محل فعالیت را میبینید. امکان ویرایش این آدرس نیز وجود دارد. کلید بعدی را بزنید تا صفحه بعد نمایش داده شود. در صفحات بعد باید اطلاعات مالی و حسابهای بانكی را وارد کنید. دوباره کلید بعدی را بزنید. این صفحه شامل اطلاعات پیش ثبت نام میباشد و خوشبختانه قابل ويرايش است. میتوانید هر تعداد فعالیت را با درصدهای مشخص وارد کنید. اگر این اطلاعات را ویرایش کردید، روی ذخیره کلیک کنید. کلید بعدی را بزنید. این صفحه شامل اطلاعات مجوزها است. این قسمت را هم پر کنید و دکمه تایید نهایی را بزنید. اطلاعاتی نمایش داده میشود. این امکان را دارید که دکمه خیر را بزنید و اطلاعات را ویرایش کنید. در غیر این صورت روی كليد بله کلیک کنید.
در این صورت اطلاعات ثبت نهایی و به سازمان امور مالياتی فرستاده میشود. پس از بررسی، كارت اقتصادی برایتان ارسال میشود. پس از رد شدن از این مرحله اطلاعات به هیچ وجه قابل تغییر نیست. پس دقت لازم را داشته باشید. بعد از تاييد نهایی یک شماره رهگيری ب شما داده میشود. حتما اطلاعات نهایی را چاپ کنید و آنها را تا پایان دریافت کد اقتصادی نگه دارید.اطلاعات شما طی دو هفته بررسی میشود و در صورت تاييد، کد و کارت اقتصادی شما صادر و ارسال خواهد شد. در غیر این صورت از بخش رهگیری سامانه، پیگیری کد را انجام دهید.