شرکت نسبی همانند شرکت تضامنی است. اما در این شرکت برخلاف شرکت تضامنی که شرکا به صورت تضامنی مسئول هستند اگر دارایی شرکت برای تادیه دیون کافی نباشد هر یک از شرکا به نسبت سرمایه خود مسئول تادیه هستند.
این شرکت با هدف تجاری تاسیس میشود اما اگر از این موضوع چشم پوشی کنیم ماهیتا شباهت زیادی با شرکت حقوقی و مدنی دارد.
تشکیل شرکت نسبی
برای ایجاد شرکت نسبی باید شرکتنامه تنظیم شود و تمام سرمایه در همان ابتدا تادیه شود. سهمالشرکه شرکا میتواند غیرنقدی و یا نقدی باشد اما اگر به شکل نقدی باشد باید در همان ابتدا تادیه شود. گاهی ممکن است سهمالشرکه یک زمین یا کالا باشد که باید با توافق شرکا تقویم شود و به شرکت تحویل داده شود. نکته قابل ذکر این است که در شرکت تعاونی سرمایه شرکا مانند شرکتهای سهامی به قطعات سهم تقسیم نمیشود.
شرکا میتوانند یک شخص خارج از شرکت را برای مدیریت انتخاب کنند اما مسئولیت مدیر شرکت در برابر شرکا در هر صورت مشابه مسئولیت وکیل در برابر موکل است.
اختیارات مدیر شرکت در اساسنامه ذکر میشود و اگر شرکت با سهلانگاری ناشی از عمل مدیر متضرر شود او مسئول خواهد بود.
حداقل شرکای این شرکت دو نفر است و اگر دارایی شرکت برای تادیه قرض و دیون شرکت کافی نباشد و شرکت نتواند بدهی طلبکاران را بپردازد آنها میتوانند برای باقی مانده طلبشان به هریک از شرکا به نسبت سرمایهای که در شرکت دارند مراجعه کنند.
حداقل مبلغ مورد نیاز برای ایجاد شرکت تعاونی یک میلیون ریال است و برای ثبت شرکت باید هزینههایی را پرداخت کرد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره شده است: