اگر شما قصد ثبت شرکت هلدینگ خود را دارید و با سوالاتی همچون:
- “چگونه یک شرکت هلدینگ بسازیم؟”
- ” چگونه صاحب هلدینگ شویم”
رو به رو هستید، پس با ما همراه شوید تا با مدارک مورد نیاز و مراحل ثبت و هزینه ثبت شرکت هلدینگ آن آشنا شوید. در ابتدا به تعریف شرکت هلدینگ میپردازیم.
شرکت هلدینگ به شرکتی گفته میشود که مالکیت بیش از 50 درصد از شرکتهای زیر مجموعه خود را دارد. یعنی در واقع یک شرکت سهامی است که با سرمایه گذاری در یک شرکت سرمایه پذیر، میتواند آن قدر حق رای کسب کند که برای کنترل عملیات شرکت، هیئت مدیره و یا اعضای آن را انتخاب کند. به شرکت هولدینگ، شرکت مادر، شرکت دارنده، شرکت اصلی، شرکت مالک، شرکت صاحب سهام و شرکت کنترل شده نیز میگویند.
باید بدانید که در هنگام راهاندازی شرکت هلدینگ ، استقلال مالی شرکتهای زیر مجموعه به کلی از بین میرود ولی استقلال حقوقی آنها تا حد زیادی حفظ میشود. همچنین ممکن است سیاستهای داخلی شرکت طبق صلاحدید مالک آنها تغییر کند.
برای دریافت مجوز ثبت شرکت هلدینگ چه مراحلی را باید طی کرد؟
- در ابتدا یکسری شروط برای دریافت موافقت با ثبت شرکت هلدینگ وجود دارد.
در ابتدا متقاضی ثبت شرکت هولدینگ باید یک درخواست طبق فرم “تقاضای صدور مجوز تاسیس شرکت مادر” تکمیل کند و همچنین اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل پیشنهادی باید فرم “پرسشنامه مشخصات داوطلب سمت مدیر عاملی یا عضویت در هیات مدیره نهاد مالی” را کامل کرده و سپس باید برای مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس اوراق بهادار بفرستند. زمانی که سازمان مدارک را بررسی کرد و تایید کرد که شرایط لازم را دارند، برای تاسیس و ثبت شرکت هولدینگ موافقت اصولی خود را ابلاغ میکند.
- شروط لازم برای اعطای جواز تاسیس
زمانی که سازمان موافقت اصولی خود را اعلام کرد، شرکت باید مدارکی را سازمان اعلام کرده، ظرف مدت معین کامل کند. سپس زمانی که مدارک کامل شد، نامهای از طرف سازمان مبنی بر اجازه تاسیس شرکت و ثبت آن صادر میشود.
- بعد از صدور جواز تاسیس شروط اعطای جواز فعالیت
در این مرحله زمانی که اجازه تاسیس و ثبت شرکت صادر میشود، متقاضی باید ظرف مدت معینی شرکت را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برساند و سپس مدارک مربوط به آن را به سازمان تقدیم کند.
سپس زمانی که مدارک مربوطه را برای ثبت به سازمان ارائه میکند، در صورتی که تمامی شرایط به درستی احراز شده باشد، مجوزی برای فعالیت شرکت صادر میشود و شرکت میتواند کار خود را آغاز کند.
برای ثبت شرکت هلدینگ چه مدارکی نیاز است؟
- آگهی برای تاسیس شرکت
- نامه نمایندگی که از شرکت مادر صادر شده برای ثبت شرکت هلدینگ
- یک کپی از مدارک شناسایی که شامل شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره است.
- گواهی عدم سوء پیشینه برای کلیه اعضا، بازرسین و هیئت مدیره
مراحل ثبت شرکت هلدینگ به چه صورت است؟
- کامل کردن فرم تقاضای تبدیل به شرکت مادر یا همان هلدینگ به همراه ضمایم
- کامل کردن پرسشنامهای که مربوط به مشخصات داوطلب سمت مدیر عاملی یا عضویت در هیات مدیره نهاد مالی است.
- سپس مدارک به مدیریت نظارت بر نهادهای مالی ارسال میشود.
- اگر مدارک کامل باشد و شرایط مورد نیاز احراز شده باشد، در این صورت سازمان مجوز تبدیل را صادر میکند.
- سپس متقاضی باید در مدت معینی موضوع شرکت را در مرجع ثبت شرکتها ثبت کند.
هزینه ثبت شرکت هلدینگ چقدر است؟
طبق مصوبهای که در تاریخ 15/2/86 هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تصویب شد، حداقل سرمایه مورد نیاز شرکت هلدینگ از نوع سهامی خاص 50 میلیارد ریال و برای سهامی عام 100 میلیارد ریال است.
مزایا و معایب شرکتهای هلدینگ
از مزایای شرکتهای هلدینگ میتوان به کاهش ریسک، کنترل کردن با مالکیت محدود و تفکیک حقوقی اشاره کرد. همچنین به طور مفصلتر میتوان به بهرهمند شدن از معافیتهای مالیاتی، حفظ کردن شخصیت حقوقی شرکتهای زیر مجموعه، حذف عملیات انتقال عنوان مالکیت املاک که بسیار پر هزینه میباشد، در صورت نداشتن سود کافی برخی از عملیات میتوان شرکت مربوطه را منحل کرد و همچنین چون هر کدام از شرکتهای زیر مجموعه شخصیت حقوقی مستقلی دارند میتوان به راحتی در کشورهای دیگر قوانین مختلفی اعمال کرد.
از معایب شرکت هلدینگ میتوان به افزایش نسبی مالیات و سهولت منحل شدن اجباری شرکتهای زیر مجموعه اشاره کرد.