هنگامی که شرکت تجاری خود را ثبت میکنید با موضوعات و مشکلات فراوانی روبرو خواهید شد. یکی از این موضوعات تغییر مدیر عامل شرکت Change of CEO است. مدیر عامل نقش مهم و اساسی برای شرکت دارد؛ ولی بر خلاف نظر عموم همهکاره شرکت نیست؛ بلکه در کسبوکار و شرکت شما نقش ویژهای دارد. عمده تصمیمات مربوط به شرکت را شرکای شرکت اتخاذ میکنند. بنابراین در انتخاب و تغییر مدیرعامل باید تصمیم درست وهوشمندانهای بگیرید. در یک شرکت علاوه بر شرکا مدیرعامل هم حق امضا دارد.
انتخاب مدیر عامل را میتوانید از بین سهامداران شرکت انجام دهید. در این مورد اگر تصمیم به تغییر مدیرعامل گرفتهاید. او باز هم میتواند به عنوان شریک در شرکت فعالیت کند. در این مقاله از موسسه ثبت شرکت سفیر صلح ما به بررسی راهنمای تغییر مدیرعامل برای شرکت پرداختهایم.
فهرست مطالب
Toggleهیئت مدیره و مدیر عامل در شرکت چه نقشی ایفا میکنند؟
هنگامی که شما به عنوان یکی از شرکا اقدام به ثبت شرکت میکنید. یکی از کارهایی که باید انجام دهید، تعیین مدیرعامل و هیئت مدیره است. به طور کلی مدیرعامل و هیئت مدیره نقش مهمی در شرکت دارند به طوری که با تغییر مدیرعامل شرکت این نقش کاهش پیدا نمیکند. هیئت مدیره در تصمیمگیری برای انجام فعالیتهای شرکت نقش مهمی را ایفا میکند. در نتیجه هیئت مدیره و مدیرعامل ستون پایه و اصلی هر شرکت تجاری هستند.
مدیرعامل نماینده رسمی شرکت محسوب میشود و بعد از شرکا بیشترین اهمیت را دارد. در بسیاری از اوقات مدیرعامل نمیتواند در چارچوبی که توسط هیئت مدیره برای او تعیین شده است، رفتار کند به همین دلیل هیئت مدیره و شرکا تصمیم میگیرند، مدیرعامل را تغییر دهند. گاهی هم ممکن است به طور موقت فردی به پست مدیر عامل انتخاب شده باشد بعد از مدتی تغییر مدیرعامل انجام میشود. انتخاب و تغییر مدیرعامل یکی از اموراتی است زیرمجموعه تغییرات شرکت محسوب میشود. مدیرعامل شرکت میتواند از میان اعضای هیئت مدیره، شرکا یا حتی فردی خارج از این دو گروه انتخاب شود.
نقش هیئت مدیره در تغییر مدیر عامل
بعد از این که سرمایهگذاری برای شرکت تجاری انجام شد و شرکت به ثبت رسید باید هیئت مدیره و مدیرعامل انتخاب شوند. برای تغییر مدیر عامل اقدامات و تصمیمات لازم باید از طرف هیئت مدیره اتخاذ شود. یکی از این کارها دعوت برای مجامع عمومی به صورت فوقالعاده و عادی است. برای این که هیئت مدیره توانایی لازم را برای تغییر مدیرعامل داشته باشد باید شرایطی که در قانون برای هیئت مدیره آمده است را دارا باشند.
به طور مثال در یک شرکت سهامی خاص هیئت مدیره باید حداقل سه نفر باشند تا بتوانند در امورات شرکت تصمیمگیری کنند. مطابق با اساسنامه شرکت باید جلسات هیئت مدیره برای انتخاب و تغییر مدیرعامل انجام شود. در مجموع برای تغییر یا انتخاب مدیرعامل تغییر اعضا هیئت مدیره نقش مهمی در شرکت دارد. به طور کلی موتور شرکت تجاری هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت هستند.
مراحل تغییر مدیرعامل شرکت
هیئت مدیره قدرت بسیار بالایی در اتخاذ تصمیمات شرکت دارد و یکی از وظایف و اختیارات آن تغییر مدیرعامل بعد از ثبت شرکت، تغییر شرکت و در طول فعالیت شرکت است. از لحاظ قانونی مدیرعامل به عنوان نماینده هیئت مدیره فعالیت میکند و باید تمام تصمیمات هیئت مدیره را انجام دهد. حق امضا مدیرعامل از سوی تک تک اعضای هیئت مدیره به او واگذار میشود. بنابراین قدرتی که مدیرعامل دارد از سوی هیئت مدیره به او داده شده است و او هیچ قدرتی از خود ندارد و با تغییر مدیرعامل قدرت و حق امضا او از بین میرود و به مدیرعامل جدید انتقال پیدا میکند.
برای تغییر مدیرعامل ابتدا یک صورتجلسه از طرف هیئت مدیره تنظیم میشود. برای این که صورتجلسه قابلیت اجرا داشته باشد، باید از سوی هیئت مدیره به تصویب برسد و بعد از این صورتجلسه تصویب شد باید تغییر مدیرعامل در یک روزنامه کثیرالانتشار آگهی شود تا تغییر مدیرعامل به رسمیت برسد.
موسسه ثبت شرکت میتواند راهنمایی لازم را در انتخاب و تغییر مدیرعامل در اختیار شما بگذارد. جهت مشاوره تماس بگیرید.
تنظیم صورتجلسه تغییر مدیرعامل
در هر زمانی که هیئت مدیره و شرکای شرکت تصمیم به تغییر مدیرعامل فعلی داشته باشند باید در اولین مرحله صورتجلسه تنظیم شود. برای تغییر مدیرعامل از طریق مجمع عمومی این صورتجلسه باید صورت بپذیرد و برای جایگزینی مدیرعامل شخص دیگری باید انتخاب شود. به طور کلی هیئت مدیره، مجمع عمومی را تشکیل میدهد که باید در مورد تغییر مدیرعامل تصمیمات لازم اتخاذ شود. امروزه باید مدارک موردنیاز را برای هر کاری آماده کنید. برای تغییر مدیرعامل هم به مدارک زیر نیاز است:
- ارائه صورتجلسه که برای تغییر مدیرعامل اصلیترین مدرک است.
- کپی شناسایی تمام اعضای هیئت مدیره که برابر با اصل شدهاند.
- کپی اصل مدارک شناسایی مدیرعامل جدید که با اصل برابر شده باشد.
- ارائه گواهی حق امضای مدیرعامل جدید
- پرداخت و دریافت آگهی روزنامه رسمی تاسیس شرکت
فرآیند تغییر مدیر عامل شرکت
- انتخاب فرد موردنظر به عنوان مدیرعامل جدید.
- تشکیل جلسه مجمع عمومی از طرف هیئت مدیره
- ثبت درخواست به صورت اینترنتی
- ارائه مدارک به اداره ثبت
- بررسی درخواست توسط کارشناس
- در صورت عدم تایید کارشناس، تصحیح درخواست قبلی یا دادن درخواست دوباره
- تایید اداره ثبت
- درج آگهی در روزنامه
- به رسمیت شناختن مدیرعامل جدید شرکت
سخن پایانی
بعد از این که سرمایهگذاری برای شرکت تجاری انجام شد و شرکت به ثبت رسید. انتخاب اعضای هیئت مدیره و تغییر مدیرعامل دو موضوع متفاوتی هستند که باید به آنها توجه شود. تصمیمات لازم برای تغییر مدیرعامل و تعیین مدیرعامل جدید به عهده اعضای هیئت مدیره است. برای تغییر مدیرعامل اولین مرحله تعیین صورتجلسه و تشکیل مجمع عمومی از سوی هیئت مدیره است.
مدیرعامل میتواند یکی از شرکا، یکی از اعضای هیئت مدیره یا فردی خارج از شرکت باشد. فردی که از طرف هیئت مدیره به عنوان مدیر عامل انتخاب میشود باید تمام وظایفی که از سوی اعضای هیئت مدیره به او واگذار شده است را به خوبی انجام شود. اصلیترین مدرک برای تغییر مدیرعامل ارائه صورتجلسه است که همراه سایر مدارک شناسایی اعضای هیئت مدیره باید به اداره ثبت تحویل داده شود و بعد از این درخواست مورد تایید کارشناس اداره ثبت قرار گرفت برای به رسمیت شناختن مدیرعامل در روزنامه آگهی میشود.