پروانه بهره برداری چیست و به چه دردی میخورد؟ اخذ پروانه بهره برداری چه شرایط و مراحلی دارد؟ با ما در این مقاله همراه باشید تا پاسخ این سوال و سایر سوالهای شکل گرفته در ذهنتان را در موسسه ثبت شرکت سفیر صلح پیدا کنید.
پروانه در واقع یک مجوز یا سند است که به واحدهای صنعتی و تولیدی داده میشود. با استفاده از این سند میتوان به تولید و فروش محصولات مختلف پرداخت. پروانه بهره برداری وزارت صنایع و معادن صادر میشود و تا زمان فعالیت واحد موردنظر اعتبار دارد. البته پروانه بهره برداری در ابتدا به صورت یک ساله صادر میشود؛ اما در صورتی که واحد صنعتی مورنظر فعالیت دائم داشته باشد و این فعالیت برای وزارت صنایع و معادن اثبات شود، پروانه به صورت ۳ ساله، ۵ ساله و دائمی صادر خواهد شد.
- ثبت نام در سامانه بهین یاب
- ثبت تقاضا و تکمیل اطلاعات در فرم پرسشنامه
- بررسی تقاضا توسط سازمان
- بازدید واحد تولیدی توسط کارشناس در صورت موافقت با تقاضا
- اقدام جهت ظرفیتسنجی و تطبیق با طرح نخست و آییننامههای مشخص
- انجام استعلام از طریق سازمانهای مربوطه
- صدور پروانه بهره برداری
مدارک مورد نیاز برای دریافت پروانه بهره برداری
- تکمیل فرم تقاضا در سامانه بهین یاب
- کپی کارت ملی مدیر عامل شرکت یا واحد تولیدی ـ صنعتی
- کپی مدارک شرکت (برای اشخاص حقوقی)
- تصویر پایان کار
- سند مالکیت زمین، اقرارنامه رسمی برای محل اجراهای یا اجارهنامه
- کپی آگهی تغییرات شرکت (در صورت لزوم برای شخصیتهای حقوقی)
- مجوز معتبر تاسیس
- کپی قرارداد امتیاز آب و برق
- ارائه فاکتور خرید مواد اولیه، ماشینآلات و خرید و اجرای سوله
- ارائه فایل اکسل اطلاعات پرسنل کارخانه
- فیش پرداخت هزینه دریافت پروانه بهره برداری
- ارائه پاسخ استعلامهای مربوط به اخذ پروانه بهره برداری
هزینه اخذ پروانه بهره برداری
هزینه اخذ پروانه به عوامل مختلفی مانند نوع فعالیت، مقدار تولید و نوع پرسشنامه (کامفار، آمایش، صنایع)، طرح توجیهی و … ارتباط دارد. طی کردن مراحل تهیه طرح توجیهی و دریافت جواز تاسیس برای پروانه بهره برداری احتیاج است. معیارهایی مانند بازده مالی، اقتصادی، فنی، میزان اشتغالزایی و بازگشت سرمایه اهمیت دارد.
در صورتی که طرح توجیهی توسط وزارت صنایع پذیرفته شود، باید مراحل دریافت جواز تاسیس و سپس پروانه بهره برداری انجام شود. به طور کلی هزینه پروانه به مقدار سرمایهگذاری، شهرک صنعتی مذبور، مساحت زمین و میزان محصولات تولیدی ارتباط دارد.
شرایط دریافت پروانه بهره برداری
- انتخاب زمین و مکان راهاندازی کسبوکار
- تامین نیروی انسانی موردنیاز
- تامین انرژی موردنیاز
- انجام آزمایشهای لازم
با انجام تمامی موارد فوق میتوانید تقاضای خود را به وزارت صنعت و معدن بدهید یا پروانه بهره برداری کارخانه را دریافت کنید. البته رعایت نکات زیر ضروری است:
شرایط انتقال و فروش پروانه بهره برداری
دریافت موافقت برای انتقال پروانه بهره برداری ضروری است. همچنین میبایست قوانین و ضوابط سازمانهای مربوطه رعایت شود. این اقدام توسط شخص حقیقی یا حقوقی انجام میشود و مراجعه به دفترخانه و تنظیم صلحنامه الزامی است. شخص خریدار پروانه صلحنامه را به نام خودش دریافت میکند. پس از طی مراحل لازم، پروانه به آدرس و نام شخص جدید منتقل میشود.
مدارک لازم برای انتقال پروانه بهره برداری
- تقاضانامه کتبی انتقال پروانه
- اجارهنامه به همراه کد رهگیری یا سند مالکیت مکان موردنظر
- ارائه مدارک هویتی شخص حقوقی یا حقیقی
- موافقتنامه اولیه سازمان وزارت صنعت و معدن و سازمانهای دیگر همچون سازمان محیط زیست
- ارائه پروانه قبلی
شرایط باطل شدن پروانه بهره برداری
شرایط خاصی برای باطل شدن پروانه بهره برداری وجود دارد. به طور مثال زمانی که یک واحد تولیدی یا صنعتی امکانات لازم برای تولید را نداشته باشد، پروانه باطل خواهد شد. این ابطال میتواند به درخواست کتبی صاحبان شرکت یا کارخانه نیز انجام شود.
اصلاح پروانه بهرهبرداری معدن و تجارت
گاهی به دلایل مختلفی به تغییر و اصلاح پروانه نیاز خواهید داشت. به طور مثال ممکن است تعداد ماشینآلات صنعتی بیشتر شود یا متراژ زمین بالاتر برود، حتی ممکن است نشانی موردنظر تغییر کند؛ در چنین شرایطی میتوان تقاضای اصلاح پروانه داد. برای اصلاحیه باید فرم را به صورت کتبی و اینترنتی پر کنید و پس از تحویل به کارشناس، در صورت نبود مشکل، پروانه جدید را دریافت نمایید.
مزایای پروانه بهره برداری چیست؟
با پروانه بهرهبرداری میتوان از امتیازات وزارت صنعت، معدن و تجارت برخوردار شد.
داشتن پروانه اعتبار واحد صنعتی را بالاتر میبرد. این سند امکان شرکت در مناقصههای دولتی و خصوصی (به عنوان تولیدکننده) را به وجود میآورد.
افرادی که دارای پروانه هستند میتوانند مواد اولیه شیمیایی و پلیمری را به صورت دولتی خریداری کنند.
افراد دارای پروانه بهره برداری میتوانند پروانه تولید محصولات دارویی، آرایشی ـ بهداشتی و غذایی دریافت کنند. پروانه بهره برداری وزارت بهداشت و درمان برای این قبیل تولیدات کافی است.
پروانه بهره برداری با جواز تاسیس چه فرقی دارد؟
ممکن است شما هم تفاوت بین این دو سند را ندانید و چنین سوالی برایتان پیش آمده باشد. پروانه بهره برداری در واقع سند و مجوزی تولید صنایع مختلف است. وقتی که زمان تاسیس یک کارخانه و واحد صنعتی به اتمام رسید، پروانه به جای جواز تاسیس قرار میگیرد. پس میتوان گفت در ابتدا باید جواز تاسیس گرفته شود و بعدا نوبت به دریافت پروانه میرسد. در نظر داشته باشید که هر استان برای صدور جواز تاسیس، سازمان صنعت، معدن و تجارت مخصوص به خود را دارد و این عملیات باید در همان منطقه انجام شود.