قرارداد پیمانکاری قراردادی تعریف شده و مشخص است که در آن کارفرما انجام کاری مشخص را در قالب قرارداد با در نظر گرفتن هزینه، زمان، کیفیت و محدوده مورد نظر به پیمانکار واگذار می نماید. قراردادهای پیمانکاری نیز مشمول مالیات است و نرخی از درآمد پیمانکاران می بایست به سازمان امور مالیاتی پرداخت گردد. مالیات پیمانکاران از طریق بررسی دفاتر رسمی و یا از طریق ارزیابی علی الراس تعیین شده و پرداخت می گردد. نرخ مالیات بر حسب سهامی یا غیر سهامی بودن شرکت های پیمانکاری تعیین می گردد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قوانین مالیاتی در قراردادها و شرکت های پیمانکاری تا انتهای این متن با ما همراه باشید. برای ثبت شرکت و دریافت مشاوره تخصصی، به موسسه ثبت شرکت ما مراجعه کنید و از خدمات حرفهای و سریع ما بهرهمند شوید.
انواع قرارداد پیمانکاری و قوانین مالیاتی آن
کلیه قراردادهای پیمانکاری را می توان به دو دسته عمرانی و غیر عمرانی تقسیم کرد، البته هر کدام از این انواع از نظر ساختاری می توانند متفاوت باشند. می توان قراردادهای پیمانکاری بر حسب ساختار را به انواع ذیل تقسیم بندی کرد:
- قرارداد فهرست بها: در روش فهرست بها برای انجام هر کاری از پیش مبلغی مشخص شده است و مبلغ قرارداد برابر با مجموع این ریز فعالیت ها به همراه سود حاصله پیمانکار خواهد بود.
- قرارداد مدیریت پیمان: در این قرارداد درصدی از مبلغ قرارداد پیمانکار به مدیر پیمان تعلق می گیرد.
- قراردادهای امانی: در این نوع از قراردادها پیمانکاران تجهیزات و ماشین آلات خود را در پروژه ای به کار گرفته و بابت استفاده از آنها مبلغ مورد نظر خود را از کارفرما دریافت می کنند.
- قرارداد پیشرفت کار: در این قرارداد بر حسب درصد پیشرفت کار به پیمانکار پرداخت می گردد.
- قرارداد بر اساس احجام: در این قرارداد پیش از شروع به کار زیر بنا و احجامی که می بایست توسط پیمانکار ساخته شود، برآورد شده و بر حسب احجام تولید شده به پیمانکار پرداخت صورت می گیرد.
- قرارداد قیمت ثابت: در این قرارداد پس از تعیین محدوده دقیق پروژه (Project Scope) برآورد دقیقی از هزینه های انجام کار انجام شده و بر این اساس به پیمانکاران پرداخت انجام می گردد.
- بر حسب نوع قرارداد پیمانکار، مالیاتی که توسط سازمان امور مالیاتی دریافت می گردد متفاوت خواهد بود.
بیشتر بخوانید : قوانین مالیاتی و نحوه محاسبه مالیات شرکت ها چگونه است؟
مالیات تکلیفی چیست ؟
انواع قوانین مالیاتتی
انواع قوانین مالیاتی در قراردادها و شرکت های پیمانکاری را می توان به دو دسته کلی زیر تقسیم بندی کرد:
- مالیات مقطوع قراردادهای پیمانکاری
- مالیات بر درآمد قراردادهای پیمانکاری
مالیات مقطوع را مالیات تکلیفی پیمانکاری نیز می نامند. کارفرمایان، سازمان های دولتی، شهرداری ها، موسسات عام المنفعه و شرکت های خصوصی موظف به پرداخت این مالیات هستند. در واقع این اشخاص حقوقی مبلغ مالیات مقطوع را از صورت وضعیت پیمانکاران کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می کنند، البته این مالیات زمانی به صورت وضعیت پیمانکاران تعلق می گیرد که کارفرما تعهدات خود را طبق مفاد قراردادی پرداخت کرده باشد. پیمانکار می بایست رسید پرداختی های این مالیات را در پرونده مالیاتی خود نگهداری کرده و در زمان لازم به متصدیان مالیاتی ارائه دهد. از جمله قوانین مالیات مقطوع شامل موارد زیر است:
- زمانی مالیات مقطوع به قراردادهای پیمانکاران تعلق می گیرد که حداقل مبلغ قرارداد یک میلیون تومان باشد.
- شرکت های ساختمانی، تاسیساتی، حمل و نقل، نقشه کشی، نظارت و محاسبات فنی لازم است تا 5.5 درصد از مبلغ قراردادی را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
- در صورتی که پیمانکار قرارداد را فسخ و آن به پیمانکار دیگری واگذار گردد، مالیات مقطوع به پیمانکار دوم تعلق نخواهد گرفت.
- در صورتی که پیمانکار خارجی باشد، لازم است تا کارفرما نرخ 4 درصد را برای کسر از مبلغ قرارداد پیمانکار در نظر گرفته و به حساب دارایی واریز نماید.
قوانین مالیات بر درآمد پیمانکاری
مالیات بر درآمد پیمانکار نیز گونه ای دیگر از قوانین مالیاتی در قراردادها و شرکت های پیمانکاری است. در این نوع از مالیات پیمانکار موظف است تا از تمامی درآمدهای حاصله خود مبلغی را به عنوان مالیات کسر و به سازمان مالیاتی ارائه نماید. این مالیات به تمامی شرکت های سهامی و غیر سهامی تعلق می گیرد. مالیات بر درآمد پیمانکاری از دو طریق محاسبه می گردد:
- رسیدگی به دفاتر: تمامی درآمدهای مشمول پیمانکار می بایست در دفاتر حسابداری ثبت شوند و دفتر رسمی داشته باشند.
- تشخیص علی الراس: در صورتی که شرکت های پیمانکاری در موعد زمانی مشخص شده ترازنامه یا صورتحساب سود و زیان خود را ارائه ندهند، علی الراس به حساب پیمانکاری رسیدگی خواهد کرد.
نحوه محاسبه مالیات قراردادهای شرکت پیمانکاری
مالیات شرکتهای پیمانکاری بر حسب سهامی یا غیر سهامی بودن آنها محاسبه می گردد. محاسبات قوانین مالیاتی در قراردادها و شرکت های پیمانکاری به صورت ذیل است:
مالیات شرکت های پیمانکاری سهامی
- سهم شهرداری با نرخی برابر 3 درصد از کل درآمد پیمانکاری
- سهم اتاق بازرگانی و صنایع و معادن با نرخی برابر 3.5 در 1000 از کل درآمد پیمانکاری
- مالیات سود صاحبان سهام با نرخی برابر با 15 درصد از کل درآمد پیمانکاری
- مالیات سود تخصیصی به اندوخته ها با نرخی برابر با 25 درصد از کل درآمد پیمانکاری
مالیات شرکت های پیمانکاری غیر سهامی
- سهم شهرداری با نرخی برابر با 3 درصد از کل درآمد پیمانکاری
- سهم اتاق بازرگانی و صنایع و معادن با نرخی برابر 3.5 در 1000 از کل درآمد پیمانکاری
- سهم مالیات هر کدام از شرکا با توجه به اساسنامه بعد از کسر 3 درصد سهم شهرداری
معافیت مالیاتی شرکت های پیمانکاری چگونه است
همانطور که نحوه پرداخت قوانین مالیاتی در قراردادها و شرکت های پیمانکاری اهمیت دارد، معافیت های مالیاتی و آگاهی از برخورداری از این مزایا اهمیت دارد. معافیت مالیاتی یکی از روش های تشویق مشمولان در پرداخت به موقع مالیات است. پیمانکاری که بخشی از مبلغ قرارداد خود را صرف خرید لوازم و تجهیزات می نمایند به اندازه همان مبلغ از پرداخت مالیات معاف خواهند شد. در خصوص خریدهای داخلی به اندازه صورتحساب موجود در فاکتور از پرداخت مالیات معاف می شوند و در خصوص خریدهای خارجی به اندازه ارزش گمرکی کالا، حق و حقوق ورود و پرداخت های قانونی دیگر از پرداخت مالیات معاف می شوند.
همچنین اگر به پیمانکار ایرانی، تمام قرارداد یا بخشی از قرارداد که پیشتر به پیمانکار خارجی واگذار شده بود، ارائه شود و پیمانکار ایرانی معادل تجهیزاتی که در قرارداد اول ذکر شده تجهیزات خریداری کند، از پرداخت مالیات معاف می شود.
متقاضیان پرداخت مالیات شرکت های پیمانکاری می توانند جهت محاسبه میزان پرداختی و پرداخت این مبلغ به موسسه حقوقی سفیر صلح مراجعه نمایند. سفیر صلح با سابقه ای 12 ساله در زمانه ثبت شرکت، ثبت برند، تغییرات شرکت ، اخذ کارت بازرگانی، ثبت اختراع و … فعالیت می نماید. تمامی کارشناسان حقوقی این شرکت سعی دارند تا بهترین و باکیفیت ترین خدمات را در کوتاهترین زمان ممکن در اختیار متقاضیان قرار دهند. سفیر صلح با بهره گیری از وکلایی خبره و کارآزموده طیف وسیعی از خدمات حقوقی در زمینه ثبت شرکت و برند را به مشتریان ارائه می دهد.
نحوه واریز مالیات در قراردادها و شرکت های پیمانکاری
در قراردادهای پیمانکاری لازم است تا کارفرما تمامی اعضا پیمانکاری را به همراه اطلاعات مورد نیاز به سازمان مالیاتی معرفی نماید. طبق قانون 105 قانون مالیات مستقیم، تمامی درآمدهای اشخاص حقوقی مشمول مالیات قطعی به نرخ 25 درصد می شوند. دستگاه های اجرایی لازم است تا تا پایان ماه پس از دریافت صورت وضعیت، مالیات پیمانکار را پرداخت نمایند.