قانون کپی رایت اهمیت زیادی دارد. منظور از اهمیت دادن به کپی رایت این است که برای یک اثر، تلاش و خلاقیت پدیدآورنده آن و زمانی که برای خلق آن اثر گذاشته شده است، احترام قائل شویم. در این مقاله با ما در موسسه ثبت شرکت و ثبت برند سفیر صلح همراه شوید تا با مفهوم کپی رایت، شرایط آن و اینکه چرا قانون کپی رایت در ایران وجود ندارد، آشنا شوید.
- نشر
- الگوبرداری
- اقتباس در شیوه بیان
- تکثیر
- پخش
- تولید مجدد اثر
- نمایش عمومی اثر
معمولا آثاری مانند کتاب، شعر، یک اثر سمعی- بصری، موسیقی، نقاشی، عکس، اثر معماری و اثر فنی شامل حمایت کپی رایت میشوند. حتی قانون کپی رایت در اینستاگرام هم وجود دارد و افراد نمیتوانند یک فیلم یا عکس را بدون اجازه صاحب پیج اینستاگرام اصلی یا صاحبین اثر در صفحه خود منتشر کند. اگر پدیدآورنده یک اثر بخواهد این حقوق انحصاری را به شخصی انتقال دهد، معمولا میتواند با انعقاد یک قرارداد این کار را انجام دهد.
در جهان هیچ قانونی وجود ندارد که از حق کپی رایت یک اثر در سرتاسر جهان محافظت کند. فقط میتوان به پیمان برن (سال 1886) اشاره کرد که قبل از این پیمان از هر اثری فقط در همان کشور خودش حمایت میشد؛ بر این اساس از یک اثر که پدیدآورنده آن شامل کشورهای عضو این پیمان هست، در همان کشورهای عضو محافظت میشود.
برای اینکه حمایت از طرف این کشورها برای یک اثر تحقق یابد، باید یک سری شرایط وجود داشته باشد:
- پدیدآورنده یک اثر باید یا تابعیت یکی از کشورهای عضو پیمان برن را داشته باشد یا باید برای بار اول اثر خود را در یکی از این کشورها منتشر کند؛ یا باید در یکی از این کشورها اقامت داشته باشد.
بر این اساس همه کشورهایی که عضو این اساسنامه هستند، باید در مقابل هر اثری که پدیدآورنده آن عضو یکی از این کشورها است، مانند آثار کشور خودشان عمل کنند. مثلاً اگر اثری از یک نویسنده انگلیسی، در یک کشور دیگر مانند فرانسه به هر دلیل به صورت غیرقانونی کپی شود، کشور فرانسه باید از حقوق آن نویسنده انگلیسی، مانند نویسندهای فرانسوی حمایت کند.
در حال حاضر حدود 90 درصد کشورهای دنیا یعنی در واقع 165 کشور عضو این کنوانسیون هستند. تاریخ انقضای این اساسنامه برای هر شخص در همان سالهای عمرش و تا 50 سال بعد از فوت او است.
بعد از اینکه پیمان برن طی سالها چندین بار تجدیدنظر شد، در سال 1967 سازمان جهانی مالکیت فکری یا WIPO اداره آن را بر عهده گرفته است. باید گفت ایران هنوز عضو این کنوانسیون نشده است و به همین دلیل، از یک اثر پدیدآورنده ایرانی در خارج از کشور حمایت نمیشود.
کشورهای بدون قانون کپی رایت و ناقض این قانون
- اندونزی، کرهجنوبی، کویت، پاکستان، عربستان سعودی، تایوان، تاجیکستان، ازبکستان، مالزی، فیلیپین
- برزیل، کانادا، کلمبیا، کاستاریکا، جمهوری دومنیکن، اکوادور، مکزیک، پرو،
- بلاروس، بلایز، بولیوی، مجارستان، گواتمالا، ایتالیا، جامائیکا، لیتوانی، لهستان، رومانی، ویتنام و پاراگوئه
آیا رعایت نکردن کپی رایت در ایران ضمانت اجرایی دارد؟
فعلا در ایران قانونی که به صورت یکپارچه برای عدم حق کپی رایت بیان کند وجود ندارد. معمولا قوانین متعددی وجود دارد که فقط برای مالکیت ادبی، هنری و حقوق مربوط به آنها است. این قوانین در لایحهی جامع به صورت یکپارچه به بحث نقض کپی رایت پرداخته است که البته آن هم هنوز به تصویب نرسیده است.
به طور مثال قانون کپی رایت موسیقی وجود ندارد و در این زمینه سختگیری انجام نمیشود. حتی قانون کپی رایت نرم افزار در ایران وجود ندارد و بسیاری از سایتها نرمافزارها را به رایگان در اختیار کابران قرار میدهند. تا چند سال پیش نیز قانون کپی رایت فیلمهای سینمایی به طور جدی وجود نداشت و بسیاری از دستفروشها سی دی های فیلمهای سینمایی را با قیمت کم به فروش میرساندند. البته هنوز هم کانالهای تلگرامی هستند که فیلمها را به رایگان در دسترس همه قرار میدهند. اما قانون در مورد سایتها سختگیریهایی اعمال کرده است. البته قانون کپی رایت عکس وجود دارد و معمولا نام عکاسان در هر پلتفرمی عکس منتشر شود، عنوان میشود.
قانون حمایت حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان چگونه است؟
طبق قانون رعایت نکردن موارد زیر از سه ماه تا یک سال حبس تأدیبی به دنبال خواهد داشت:
- به کار بردن نام، عنوان و نشانه ویژه معرف یک اثر، برای یک اثری دیگر از همان نوع یا مانند آن (ماده ۱۷)
- هرگونه تغییر یا تحریف در اثرهای مورد حمایت این قانون و نشر آن (ماده ۱۹)
- عدم رعایت حق تکثیر، تجدید چاپ، نشر، بهرهبرداری و پخش یک اثر ترجمه
- تکثیر کتب و نشریات به همان زبان و همان چاپ به قصد فروش یا بهرهبرداری مادی بدون اجازه صاحب حق (از طریق عکسبرداری، افست یا راههای شبیه)
- نسخهبرداری، ضبط یا تکثیر آثار صوتی که روی صفحه، نوار یا هر ابزاری دیگر ضبط شده است بدون اجازه صاحبان، تولیدکنندگان انحصاری یا قائممقام قانونی فروش
قانون حمایت از پدیدآورندگان نرمافزارهای رایانهای
این قانون، حقوق مادی و معنوی پدیدآورندگان نرمافزارهای رایانهای را مورد بررسی قرار داده است. این قانون، حق نشر، عرضه، اجرا و بهرهبرداری مادی و معنوی از نرمافزارهای رایانهای را از حقوق انحصاری پدیدآورنده دانسته است.
ماده ۱۳ این قانون، ضمانت اجرای عدم رعایت کپی رایت را بررسی کرده است که جبران خسارت متضرر، از ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس و شامل جزای نقدی از 10-50 میلیون میشود.
سلام.اگرمناز یکنرم افرار که عکسهای زیادی داره عکس دانلود کنم و اونهارودر پیج اینستام قرار بدم.آیا از لحاظ کپی رایت خطایی مرتکب شدم؟
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
سلام وقت بخیر اینکه یک آلبوم موسیقی رو بخرم و در کانال تلگرامی خودم بذارم ایرادی داره؟
سلام سرکار خانوم کیمیا سعادت
بله ایراد داره اگر ناشر و تهیه کننده باشید می دانید که انتشار غیره قانونی آلبوم موسیقی و یا تک آهنگ ها، برای خواننده و تیم تولید چقدر رنج دهنده و دلسرد کننده است. و به نوعی از نظر اخلاقی این کار صحیح نیست.
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
سلام. بنده میخوام سایتی بزنم با موضوعات مختلف علمی و نقد کتابهای علمی. ایا اینکه من یک کتابیو خونده باشم بدون اینکه از مترجم (یا نویسنده اگر ایرانی باشد البته) اجازه بگیرم به نقد اون بپردازم این تخلف محسوب میشه؟ (فقط نقد) یا مثلا در مقالات علمی سایت گهگاهی برخی از قسمت های مختلف متن رو از یه کتاب بنویسم با ذکر نویسنده یا مترجمش. ولی مترجم یا نویسنده اطلاعی نداشته باشه. جرم محسوب میشه؟ و سوال اخر اینکه اگر دوسوال قبلی مشکلی نداشتن، باید نام انتشارات رو هم ذکر کنم یا نام نویسنده یا مترجم کافیه ؟
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
سلام
زمانی که اسم خاص یک شرکت بین المللی با علامت کپی رایت ثبت شده است، آیا می توان برای جلوگیری از مشکلات بین اللملی با اضافه کردن کلمه دیگری در حوزه متفاوتی در کنار آن ، در دامنه های اینترنتی یا اسم شرکت خودمان استفاده نمائیم ؟
به طور مثال کلمه اپل با اضافه کردن کلمه “دارو ” = اپل دارو !!
ایران با چه کشور هایی قانون کپی را رعایت می کند؟
منظورم اینه محصولات کدوم کشور در ایران از قانون کپی رایت تبعیت می کند؟
الان من رایگان دارم از ویندوز کامپیوترم استفاده میکنم، مشکلی دارد؟
با سلام، لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام لطفا جواب من رو بدین ممنون .
فقط یه سئال داشتم . سایت هایی مانند فریپیک طراحی هایی رایگانی گذاشتن برای دانلود
اگه فایل موکاپ دانلود کنیم و آن فایل موکاپ و تغییر بدیم مشکلی دارد ؟
یعنی یه موکاپ تیشرت دانلود کنیم و آن را تغییرش بدیم تیشرتو و رنگ و شکل بهش بدیم و از شکل اولیه متفاوت باشه هم کپی رایت محسوب میشه ؟؟؟
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام
این کافی نت ها که فیلم های شبکه خانگی رو میفروشن کار اشتباهی انجام میدن؟؟
سلام روزتون بخیر
ببخشید من میخواستم آهنگی رو از زبانی به زبان دیگر تبدیل کنم.
و بدون اجازه اون خواننده هست.
آیا کپی رایت حساب میشود؟
لطفا باشماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام.
با توجه به اینکه در ایران قانون کپی رایت رعایت نمی شود اگر بدون اجازه نویسنده خارجی یت ناشر خارجی یک کتاب علمی به فارسی ترجمه شود از نظر قانون کپی رایت جرم است ؟ یا مثلاً اگر مترجم و ارد اتحاديه اروپا شود بلافاصله با او بذخورد می شود ؟
سلام
عذرمیخوام اگه از لحاظ مالی قادر نباشیم تک تک قسمتهای یک سریال رو بخریم اشکال داره از سایت های رایگان دانلود کنیم نگاه کنیم؟؟ یعنی تهیه کننده اون سریال تبصره ای برای اینجور اشخاص نداره؟ بالاره استطاعت مالی هم میخواد. چون هر قسمت سریال ۸-۹ تومنه. حتی ۱۰ تومن
آیا تماشای فیلم بصورت آنلاین بدون ذخیره یا کپی کردن شامل قانون کپی رایت میشه؟
سلام من نقاش هستم و میخاهم نقاشی هایی که خلق میکنم رو به فروش برسونم باید چه کاری انجام دهم چه سایتی طراحی کنم و چطوری
سلام وقتتون بخیر
پیرامون موضوع حق کپی رایت محتوای متنی و تصویری سایت راهنمایی میخواستم؟
تمامی متن ها و عکس های تخصصی حوزه کاری ما توسط سایت دیگری بدون کسب اجازه برداشته میشود، امکان پیگیری از طریق مراجع قانونی وجود دارد؟