به کسب سود از طریق انجام معاملات پولی و تبدیل انواع وجه نقد و اوراق بهادار، صرافی گفته میشود. به عبارت دیگر صرافی به انجام معاملاتی گفته میشود که در آنها ارز داخلی یا خارجی، سکه و طلا و اوراق بهادار تبدیل و تعویض میشوند.
در رابطه با ثبت شرکت صرافی در موسسه ثبت شرکت سفیر صلح بخوانید.
عمده فعالیت شرکتهای صرافی به تبدیل و خرید و فروش اوراق ارزی وابسته است.
این شرکتها وظیفه دارند با رعایت قوانین ارزی، عملیاتهای مربوط به حوالههای ارزی مانند ارائه ارز به اشخاص و خرید و فروش مسکوکات بانک مرکزی را انجام دهند.
بر طبق قانون دو نوع شرکت صرافی قابل تصور است.
نوع اول شرکتهای صرافی صرفا به خرید و فروش نقدی ارز مجازند.
در مقابل، شرکتهای صرافی نوع دوم در کنار معاملات نقدی ارز، اجازه انجام مبادلات ارزی و ارائه خدمات ارزی برونمرزی بر طبق مقررات ارزی را نیز دارند.
بر اساس دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها، تاسیس صرافی باید تابع مقررات این آییننامه و مطابق مصوبات شورای پول و اعتبار و دستورات بانک مرکزی باشد. بر همین اساس در اولین قدم، هیات مدیره و مدیرعامل شرکت صرافی باید واجد شرایط زیر باشند:
- متدین به یکی از ادیان رسمی ذکر شده در قانون اساسی
- تابعیت و سکونت ایران
- عدم سوء سابقه مالی ( برای مثال نباید سابقه چک برگشتی و رفع اثر نشده و یا بدهیهای غیرجاری در موسسات اعتباری داشته باشند.)
- روشن بودن شرایط و وضعیت بدهیهای مالی
- عدم عضویت در هیات مدیره یا سمت مدیریت و شراکت در سایر صرافیها
- نداشتن سهمالشرکه در سایر صرافیها
- حداقل سن ۲۵ سال برای اعضای هیات مدیره و ۳۰ سال برای مدیرعامل
- حداقل مدرک کارشناسی یا ۵ سال سابقه فعالیت بانکی یا صرافی
- داشتن صلاحیت فردی
- گواهینامه مهارت صرافی که باید از موسسات مورد تایید بانک مرکزی دریافت شده باشد
اولین و مهمترین نکته و مراحل ثبت شرکت این است که ثبت شرکت صرافی تنها با دریافت مجوز از بانک مرکزی امکانپذیر است.
صرافیها تنها میتوانند در محدوده تعیین شده در قوانین و بخشنامهها فعالیت کنند.
- لازم به ذکر است که شرکتهای صرافی باید در قالب شرکتهای تضامنی و یا شرکتهای سهامی خاص توسط موسسات اعتباری تاسیس شوند.
- بر طبق ماده ۳ دستورالعمل اجرایی صرافیها، تاسیس صرافی برای اشخاص حقیقی تنها در قالب شرکت تضامنی و برای موسسات اعتباری تنها در قالب شرکت سهامی خاص مجاز است.
- در ماده ۴ همین دستورالعمل ذکر شده که تاسیس صرافی در مناطق آزاد به مجوز و موافقت مراجع مربوطه مانند سازمان منطقه آزاد تجاری و صنعتی منوط است و این موافقتنامه کتبی باید به همراه مدارک دیگر به بانک مرکزی تقدیم شود.
- بر اساس دستورالعمل مذکور، حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس صرافی توسط موسسات اعتباری و در شهر تهران و سایر شهرهای بزرگ مانند اصفهان، تبریز و شیراز، 250 میلیارد ریال (25 میلیارد تومان) و برای سایر شهرها 130 میلیارد ریال (13 میلیارد تومان) است. موسسین باید همه این مبلغ را قبل از ثبت، به شکل نقدی به یک موسسه اعتباری مورد تایید بسپارند.
- طبق ماده 11 سرمایه دستورالعمل اجرایی مذکور حداقل مبلغ سرمایه به منظور تاسیس صرافی متعلق به موسسه اعتباری و نیز صرافی های در شهر تهران و شهرهای بزرگ (اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، کرج و مشهد) به مبلغ 250 میلیارد ریال معادل 25 میلیارد تومان و در سایر شهرها مبلغ 130 میلیارد ریال معادل 13 میلیارد تومان تصویب گردیده است. لازم به ذکر است این مبلغ باید قبل از ثبت صرافی تماماً به صورت نقدی نزد یکی از موسسات اعتباری توزیع گردد.
- محل و موقعیت جغرافیایی صرافی باید حتما به لحاظ امنیتی توسط مراجع صالح تایید شود. لازم به ذکر است که به طور کلی تاسیس شعبه برای صرافیها مجاز نیست. اما بر اساس قانون تحت شرایط خاص و با تشخیص بانک مرکزی، تاسیس شعبه وابسته به موسسات اعتباری امکانپذیر است.
- در نهایت تاسیس صرافی به ترتیب شامل انعقاد قرارداد، جمعآوری مدارک و فرمهای ضروری، تهیه و امضای اساسنامه و طی روند اداری ثبت در اداره ثبت شرکتها است.
برای ثبت شرکت صرافی علاوه بر تقاضانامه باید مدارک زیر را به همراه داشته باشید:
- صورتجلسه مجمع عمومی
- پرسشنامه تکمیل شده بانک مرکزی
- گواهی عدم سو پیشینه کیفری و مدرکی دال بر نداشتن محمومیت کیفری
- تعهدنامهای دال برنداشتن سمت مدیریت یا شراکت در سایر صرافیها
- تعهد کتبی به انجام عملیات صرافی بر اساس قوانین
- مدارک نشاندهنده نام، مشخصات و تحصیلات موسسین با ذکر سابقه فعالیت و میزان سرمایه آنها
- ارائه گواهینامه دریافت شده از موسسات مورد تایید بانک مرکزی، دال بر داشتن مهارت انجام عملیات صرافی
- ارائه تعهدنامهای که نشاندهنده موافقت با بانک مرکزی در دریافت ضمانتنامه بانکی باشد.
(این ضمانتنامه برای زمانی است که قوانین دستورالعمل مذکور به وسیله صرافی رعایت نشده باشد. برای مثال درصورتیکه ضمانتنامه بانکی توسط صرافی تمدید نشود.) - سایر مدارکی که بانک مرکزی درخواست کرده باشد
سلام وقتتون بخیر
من میخواستم شرکت صرافی باز کنم ، و قبلا ضامن وام ازدواج بودم
الان یه نفر بهم گفته چون ضامن بودم ،نمیتونم شرکت ثبت کنم و حساب باز کنم چون نباید تو ضمانت کسی باشم ،میخواستم ببینم حرفش درسته یا نه
سلام، لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.