تمام شرکتها و موسسات تجاری و غیرتجاری موضوع فعالیتی دارند که به منظور رسیدن به آن تشکیل شدهاند. ماهیت شرکتها، تجاری، غیرتجاری و خدماتی است و بعد از این که شرکت به ثبت رسید و در طول حیات شرکت سهامداران میتوانند موضوع شرکت را تغییر دهند. تغییر موضوع شرکت به معنای تغییر حوزه فعالیت یا زمینه کاری شرکت است. اولین گام در هنگام ثبت شرکت تعیین موضوع اصلی شرکت است. بنابراین تغییر موضوع شرکت همان تغییر موضوع اصلی شرکت است که در تعیین فعالیتها و امور شرکت نقش اساسی دارد جزو آخرین تغییرات شرکتها محسوب میشود که نیاز به ثبت شدن دارد.
الحاق موضوع شرکت به این معنی است که به موضوع اصلی شرکت فعالیتها یا مواردی الحاق (اضافه) میشود که میتواند، تکمیلکنندهای موضوع شرکت باشد. شرایط معینی برای انتخاب و تغییر موضوع شرکت وجود دارد که باید طبق شرایط تعیین شده موضوع فعالیت شرکت انتخاب شود تا طول حیات شرکت و ادامه فعالیت شرکت خللی ایجاد نشود. در این مطلب از موسسه ثبت شرکت سفیر صلح به بررسی تغییر موضوع شرکت و شرایط آن پرداختهایم.
تغییر موضوع فعالیت شرکت
تغییر موضوع فعالیت شرکت به معنی تغییر زمینه فعالیت شرکت است که بیانگر هدف و محدوده فعالیت شرکت خواهد بود. هنگام ثبت شرکت موضوع اصلی شرکت در یکی از بندهای اساسنامه (معمولا بند دو یا سه اساسنامه) ذکر میشود. برای تغییر موضوع شرکت همه شرکاء، اعضاء هیات مدیره شرکت، بازرسین و سهامداران باید در قالب یک صورتجلسه تغییر موضوع فعالیت شرکت را مکتوب کنند تا در جلسه مجمع عمومی فوقالعاده این تصمیم مورد بررسی قرار بگیرد.
کلیه شرکاء، اعضاء هیات مدیره، بازرسین و سهامداران باید صورتجلسه تغییر موضوع شرکت را مهر و امضا کنند. اگر در اساسنامه شرکت تغییر موضوع فعالیت شرکت قید شده باشد، مجمع عمومی فوقالعاده این موضوع را بررسی میکند و تصمیم نهایی را اتخاذ میکند. بعد از این که اعضای شرکت موضوع فعالیت را بررسی کردهاند و به این نتیجه رسیدهاند که موضوع فعالیت شرکت را تغییر دهند یا این که بخشی از آن را اصلاح کنند، میتوانند، موضوع شرکت را تغییر دهند. موضوعات متنوعی مانند تجارت و بیزینس در کنار موضوعات فرهنگی این شرکت میتواند، انجام دهد.
الحاق به موضوع شرکت
الحاق به موضوع شرکت به این معنی است که به موضوع اصلی شرکت مواردی الحاق شود. بنابراین اگر شرکاء بخواهند به موضوع قبلی شرکت مواردی را اضافه کنند باید الحاق به موضوع فعالیت شرکت اقدام کنند. اگر در اثر الحاق موضوع شرکت به فعالیت شرکت، فعالیت جدیدی اضافه شد، شرکاء میتوانند، نام شرکت را بر اساس موضوع فعالیت شرکت تغییر دهند. اگر در ابتدای تاسیس شرکت، موضوع فعالیت شرکت به مجوز نیاز داشته باشد باید قبل از این که شرکت را ثبت کنید، مجوزهای لازم را دریافت کنید و اگر بعد از ثبت شرکت و در طول حیات شرکت موضوع فعالیت شرکت تغییر پیدا کرد با ارائه اسناد ثبت شرکت باید از سازمان مربوطه مجوزهای لازم را دریافت کنید.
موضوع فعالیت یک شرکت میتواند، متفاوت باشد. به طور مثال یک شرکت در زمینه تولید پوشاک و خدمات پزشکی همزمان میتواند فعالیت کند؛ ولی باید در صورت نیاز مجوزهای لازم از سازمانهای مربوطه اخذ شود. درصورتی که شرکای یک شرکت ندانند که برای موضوع فعالیت خود از چه سازمانهای باید مجوزهای لازم را دریافت کنند. ابتدا باید موضوع فعالیت شرکت را صورتجلسه کنند تا پس از ثبت شرکت، توسط کارشناسان اداره ثبت موضوع فعالیت بررسی و مشخص شود که برای دریافت مجوزهای لازم به چه سازمانهای باید مراجعه کنند.
شرایط تغییر موضوع فعالیت شرکت
در هنگام تغییر موضوع شرکت توجه کنید که موضوع فعالیت شرکت شامل سه دسته است. دسته اول موضوعاتی هستند که به مجوز نیاز دارند تا بتوان آنها را ثبت کرد. دسته دوم موضوعاتی هستند که به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی ثبت نمیشوند و دسته سوم موضوعاتی هستند که نیازی به مجوز ندارند و به راحتی میتوانید آنها را ثبت کنید. در این جا لازم است به این نکته اشاره کنیم که موضوع فعالیت شرکت نه تنها در هنگام تاسیس شرکت باید به ثبت برسد؛ بلکه در طول حیات شرکت، تغییر موضوع شرکت هم باید به ثبت برسد.
شرایط تغییر موضوع شرکت شامل موارد زیر میشوند:
- همه اعضای شرکت باید تصمیم قاطع بر تغییر موضوع شرکت داشته باشد و از مسئله رضایت داشته باشند.
- تعیین یا تغییر موضوع شرکا باید در مجمع عمومی فوقالعاده بررسی شود و تمام اعضای شرکت در این جلسه باید حضور داشته باشند.
- بعد از این که در رابطه با تغییر موضوع شرکت تصمیمگیری شد باید صورتجلسهای تهیه شود که موضوع تغییر فعالیت شرکت و کلیه سهم سهامداران در آن درج شده باشد و به امضاء تمامی شرکاء شرکت برسد.
- در صورتی که برای تغییر موضوع شرکت به مجوز نیاز باشد، باید از سازمان مربوطه مجوزهای لازم اخذ شود.
نحوه و مراحل تغییر موضوع فعالیت شرکت
مراحل تغییر موضوع شرکت شامل گزینههای زیر میشوند:
- در مرحله اول همه سهامداران و اعضای شرکت باید موافق تغییر موضوع شرکت باشند.
- در مرحله دوم برای بررسی و تعیین تغییر موضوع فعالیت شرکت باید مجمع عمومی فوقالعاده تشکیل شود.
- برای تغییر موضوع شرکت باید صورتجلسه مجمع عمومی فوقالعاده تنظیم شود.
- به طور دقیق سهم هر یک از شرکا تعیین شود.
- لیستی از سهامدارانی که در مجمع عمومی فوقالعاده شرکت کردهاند، تهیه شود.
- در سامانه ثبت شرکتها باید همه تغییرات ثبت شود.
- اگر ایراداتی از طرف کارشناس اداره ثبت شرکتها به موضوع فعالیت شرکت شده است، باید سریع آن را رفع کنید.
بعد از این که موضوع فعالیت شرکت به تائید نهایی رسید باید در روزنامه رسمی آگهی شود.
تغییر موضوع شرکت سهامی خاص
برای تغییر موضوع شرکت سهامی خاص مراحل زیر باید طی شود:
-
تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده
برای بررسی الحاق موضوع شرکت در مرحله اول مجمع عمومیالعاده تشکیل میشود و همه سهامداران یا حداقل سهامدارانی که سهم آنها از نصف سرمایه شرکت بیشتر است باید در این جلسه حضور داشته باشند.
-
تصمیمگیری و تنظیم صورت جلسه
در این مرحله با رایگیری و نظرخواهی موضوع فعالیت شرکت تایید و صورت جلسه میشود.
-
دریافت مجوزهای لازم
انتخاب موضوع فعالیت شرکت یا الحاق موضوع شرکت در برخی موارد به دریافت مجوز نیاز است قبل از ثبت صورتجلسه حتما به این نکته توجه کنید که آیا برای الحاق موضوع شرکت باید مجوزهای لازم دریافت شود یا نیازی به مجوز نیست.
-
تحویل صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها
در این مرحله باید به سامانه اداره ثبت شرکتها مراجعه کنید و اطلاعات لازم را در سامانه به ثبت برسانید و رسید اینترنتی آن را دریافت کنید و با صورت جلسه و مدارک به اداره ثبت شرکتها پست کنید.
-
آگهی در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار
در مرحله آخر تغییر موضوع شرکت در روزنامه رسمی منتشر میشود.
تغییر موضوع شرکت با مسئولیت محدود
برای تغییر موضوع شرکت با مسئولیت محدود مراحل زیر باید طی شود:
-
تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده
برای این که در رابطه با تغییر موضوع فعالیت شرکت تصمیمگیری شود، مجمع عمومی فوقالعاده تشکیل میشود که برای رسمیت یافتن این جلسه باید تمام سهامدارن و حداقل دارندگان دو سوم سرمایه شرکت در این جلسه حضور داشته باشند.
-
صورت جلسه تغییر موضوع شرکت
هنگامی که با اکثریت آرا موضوع فعالیت شرکت انتخاب شد باید صورتجلسه تنظیم و توسط همه سهامداران امضاء شود.
-
اخذ مجوزهای لازم
برای این که فعالیت شرکت جنبه رسمی و قانونی داشته باشد و مشمول جریمه نشود. باید در صورت نیاز برای تغییر موضوع فعالیت شرکت مجوزهای لازم کسب شود.
-
ثبت صورتجلسه
بعد از این که به صورت اینترنتی اطلاعات لازم داخل صورتجلسه در سامانه ثبت شرکتها به ثبت رسید. باید اصل صورتجلسه، رسید اینترنتی ثبت در سامانه، مجوزهای دریافت شده، نامه نماینده شخص حقوقی و وکالتنامه را داخل پوشه قرار دهید و به اداره ثبت شرکتها تحویل دهید.
-
انتشار آگهی در روزنامه رسمی
در نهایت تغییر موضوع شرکت باید در روزنامه کثیرالانتشار و رسمی آگهی شود.
متن صورتجلسه تغییر موضوع شرکت
در شرکتهای سهامی خاص بعد از این که صورتجلسه تهیه شد باید لیستی از سهامدارانی که در جلسه مجمع عمومی فوقالعاده حضور داشتهاند، تهیه شود و میزان سهم هر یک مشخص شود و تمام اعضاء شرکت و سهامداران آن را امضا کنند؛ ولی نیازی به تهیه لیست سهامداران در تغییر موضوع شرکت با مسئولیت محدود نیست. در متن صورتجلسه تغییر موضوع شرکت باید ابتدا نام شرکت، شماره ثبت، شناسه ملی و سرمایه ثبت شده درج شود.
همان طور که اشاره کردهایم اگر شرکت با محدودیت محدود باشد، نیاز به فهرست کردن شرکا و سهم الشرکه آنها نیست؛ ولی اگر شرکت سهامی خاص باشد، باید در صورتجلسه نام شرکا و سهم الشرکه آنها مشخص شود. تغییر موضوع فعالیت شرکت باید در صورتجلسه درج شود. بعد از این صورتجلسه مکتوب شد باید تمام اعضای جلسه مجمع عمومی فوقالعاده آن را امضاء کنند.
مدارک لازم برای تغییر موضوع شرکت
برای تغییر موضوع شرکت به مدارک زیر نیاز است:
- مدارک هویتی سهامداران، مدیران و بازرسین شرکت
- مدارک هویتی شرکت که شامل آخرین تعیین سمت انجام شده، شرکتنامه، اظهارنامه و اساسنامه میشوند.
- سربرگ شرکت برای گرفتن پرینت صورتجلسه تغییر موضوع فعالیت شرکت
- گرفتن مجوز از سازمانهای مربوطه در رابطه با موضوع فعالیت شرکت
موضوع فعالیت شرکت باید مشخص و معین باشد؛ چون برای موضوعات نامشخص و مبهم عقد قرارداد قانونی نیست. برای این که شرکت تمام فعالیتهای خود را قانونی انجام دهد باید موضوع مشخص، دقیق و درست باشد. بنابراین موضوع شرکت باید قانونی باشد. اگر تغییر موضوع شرکت نیاز به مجوز داشته باشد باید حتما مجوزهای لازم را اخذ کنید تا فعالیتهای شرکت قانونی انجام شود. برای دریافت هر گونه مشاوره و خدمات در رابطه با تغییر موضوع شرکت پیشنهاد میکنیم به موسسه ثبتی سفیر صلح مراجعه کنید تا با کمک کارشناسان این موسسه بتوانید تغییر موضوع شرکت را به صورت قانونی انجام دهید.
هزینه تغییر موضوع شرکت
هزینه ثبت صورتجلسه تغییر موضوع شرکت به عوامل مختلفی بستگی دارد که از این فاکتورها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه پرداخت آگهی در روزنامه کثیرالانتشار و روزنامههای رسمی
- هزینه ثبت اطلاعات در سامانه ثبت شرکتها
- حق الثبت صورتجلسه
هزینه تغییر موضوع شرکت همان هزینه ثبت صورتجلسه الحاق موضوع شرکت است. در پایان این مقاله لازم است به نکاتی در رابطه با تغییر موضوع فعالیت شرکت اشاره کنیم. بعد از این که موضوع فعالیت شرکت مشخص شد باید در اساسنامه شرکت موضوع فعالیت شرکت صریح و بدون هیچ شبهای بیان شود تا مسئولیت همه اعضای شرکت و شرکا مشخص شود.
ثبت موضوع شرکت در اساسنامه باعث میشود، هیئت مدیره نتواند سوء استفاده کند و سرمایه شرکت را در امور غیرمربوطه مصرف کند. در نتیجه موضوع شرکت باید به طور کامل در اساسنامه شرکت درج شود و اگر شرکت در چند موضوع فعالیت میکند باید مجوزهای لازم را داشته باشد و تمام موضوعات فعالیت شرکت در اساسنامه کاملا درج شده باشد.