انحلال شرکت غیر فعال مراحلی دارد که در ادامه آن را توضیح خواهیم داد. زمانی که یک شرکت را تاسیس میکنید، باید آن را ثبت و در اداره مالیاتی کشور برای آن شرکت، پرونده مالیاتی باز کنید. تا زمانی که شرکت به فعالیت خود ادامه دهد باید هر ساله به اداره دارایی مالیاتی مراجعه و پرداختها را انجام دهید. اما ممکن است از ابتدا یا در نیمه راه، شرکت هیچ گونه فعالیتی را انجام ندهد و به گونهای یک شرکت غیر فعال باشد، در این صورت باید به اداره مالیاتی مراجعه و عدم فعالیت شرکت را با ارائه یک نامه گزارش دهید. نکته قابل توجه برای ثبت در اداره مالیاتی انتخاب انحلال یا غیر فعال است. اعلام کردن تغییرات شرکت شامل عدم فعالیت شرکت به معنای این است که امکان دارد در آینده این شرکت مجددا فعالیت خود را آغاز کند اما اگر انحلال شرکت را اعلام کنید، به معنای این است که دیگر شرکت هیچ گونه فعالیتی نخواهد داشت. انحلال یک شرکت میتواند به دلیل ورشکستگی، راکد بودن بازار، عدم دریافت مجوز و سایر موارد باشد.
فهرست مطالب
Toggleعدم فعالیت و انحلال شرکت غیر فعال
به طور خلاصه عدم فعالیت شرکت به معنای انجام ندادن هیچ گونه تراکنش حسابداری مهم است. زمانی که هیچ گونه تراکنش مالی در شرکت صورت نگیرد به معنای عدم فعالیت شرکت است که در ادامه باید انحلال آن را اعلام کرد. عدم هرگونه فعالیت از جمله خرید و فروش کالا، ارائه خدمات، پرداخت حقوق و دستمزد کارگران و مدیران، دریافت سود سهام، اجاره یا خرید ملک، پرداخت هزینهها و سایر موارد، به معنای عدم فعالیت شرکت است. در صورتی که یک شرکت غیر فعال، در آینده هر یک از این فعالیتها را انجام دهد، بلافاصله وضعیت غیر فعال خود را از دست داده و برای اداره مالیاتی یک شرکت فعال محسوب میشود. در زمانی که غیر فعال بودن شرکت بسیار طولانی شود یا ادامه فعالیت شرکت به هیچ عنوان امکانپذیر نباشد، غیر فعال بودن شرکت منجر به انحلال شرکت غیر فعال خواهد شد. در این حالت، تمامی اموال شرکت لیست شده، بدهیها پرداخت و مابقی بین شرکا و سهامداران تقسیم و عملا شرکت از بین خواهد رفت.
عواقب اعلام نکردن عدم فعالیت شرکت
اگر به هر دلیلی شرکت شما هیچ گونه فعالیتی ندارد و منحل شده است، باید انحلال شرکت غیر فعال را گزارش داده و آن را به حال خود رها نکنید. توجه داشته باشید در ایران شما فرصت دارید در چهار ماهه اول سال غیر فعال بودن شرکت خود را اعلام کنید، در غیر این صورت مشمول جریمه خواهید شد. پرداخت مالیات هر شرکت متناسب با خرید و فروش، دستاورد مالی و کسب سود محاسبه میشود. شرکتهایی که فعالیت آنها کم است و گردش مالی زیادی ندارند، معمولا از پرداخت مالیات معاف هستند یا باید مالیات کمتری بپردازند، این افراد در صورت عدم فعالیت و گزارش ندادن به اداره مالیاتی نباید نگرانی داشته باشند، اما توصیه میشود برای جلوگیری از هر گونه جریمه، در زمان مقرر مراحل را در اداره امور مالیاتی پیگیری کنند. چرا که در صورت عدم اعلام از سوی صاحبان شرکت، اداره مالیاتی، مالیات علی الراس را برای آنها در نظر میگیرد که برای بسیاری از صاحبان مشاغل منصفانه نیست. توصیه میشود برای عدم پرداخت هرگونه جریمه مالیاتی، پس از تصمیم قطعی در مورد عدم فعالیت شرکت، انحلال شرکت را ثبت و به اداره مالیاتی گزارش دهید.
بیشتر بخوانید: ثبت شرکت دانش بنیان
وضعیت شرکت های غیر فعال در ایران
شرکتها پس از ثبت باید پرونده مالیاتی تشکیل دهند و تا روزی که به فعالیت خود ادامه میدهند، باید مالیات را پرداخت کنند. اما در صورت غیر فعال بودن شرکت، باید به اداره مالیاتی درخواست کتبی داده و عدم هر گونه فعالیت را گزارش دهند تا از پرداخت مالیات معاف شوند. این افراد اگر در آینده مجددا تصمیم به راه اندازی و دایر کردن شرکت را داشته باشند، باید به اداره مالیاتی گزارش و مالیات را مانند گذشته پرداخت کنند. اما از زمانی که شرکت غیر فعال میشود تا ۵ سال، اگر شرکت مجددا فعال نشود، سازمان امور مالیاتی کشور موظف است انحلال شرکت غیر فعال را به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به منظور جلوگیری از هر گونه سوء استفاده، اعلام کند. چرا که بسیاری از شرکتها با اهداف غیر از تجارت و بازرگانی تاسیس میشوند.
شرکتهای بدون فعالیت تا چه زمانی فرصت دارند، اظهارنامه مالیاتی را ارسال کنند؟
شرکتهایی که برای کل سال مالی غیر فعال باشند، هیچ گونه تعهد پرداخت مالیاتی نخواهند داشت. اما در هر زمانی در طول یک سال مالی، شروع به تجارت کنند، موظف به پرداخت مالیات بر درآمد خواهند بود همچنین باید حسابهای شرکت و اظهارنامه مالیاتی آن دوره را نیز تهیه و ارسال کنند. اظهارنامه مالیاتی شرکتهای غیر فعال به صورت سفید ارائه میشود، اگر به هر دلیلی این اظهارنامه ارائه نشود به معنای فعالیت شرکت و کسب درآمد است. فرصت برای ارائه اظهارنامه مالیاتی انحلال شرکت غیر فعال، در چهار ماه ابتدایی سال در نظر گرفته شده است. در این مدت اگر اظهارنامه ارائه نشود، باید مالیات این مدت را پرداخت کنید. در مدت زمانی که شرکت غیر فعال است نباید تراکنش مالی ثبت شود، گردش مالی شرکت باید صفر باشد، هیچ گونه فاکتوری مبنی بر خرید و فروش کالا یا ارائه خدمات نباید صادر شود، هیچ گونه تجهیزاتی برای شرکت نباید خریداری شود.
بیشتر بخوانید: تغییر آدرس و کد پستی شرکت
نمونه اظهارنامه مالیاتی برای اعلام عدم فعالیت (اشخاص حقوقی)
اداره مالیات تنها در صورتی از شرکتها مالیات دریافت نمیکند که عدم فعالیت خود را اعلام کرده باشند. صاحبان شرکتهای غیر فعال باید اظهارنامه مالیاتی را مبنی بر عدم فعالیت ارائه دهند. تفاوتی نمیکند، هم اشخاص حقوقی و هم اشخاص حقیقی، باید این اظهارنامه را ارائه دهند. نمونه اظهارنامه مالیاتی برای اعلام انحلال شرکت غیر فعال یا عدم فعالیت (اشخاص حقوقی) بدین شرح است:
ریاست محترم امور مالیاتی …
با سلام
احتراماً بدینوسیله اعلام میدارد شرکت …. به شماره ثبت …. و کلاسه پرونده …. از تاریخ …. هیچگونه فعالیت اقتصادی نداشته و عدم فعالیت شرکت خود را اعلام میدارد.
مراتب جهت اطلاع و درج در پرونده مالیاتی حضورتان ایفاد میگردد.
مهر و امضاء
نمونه اظهارنامه مالیاتی برای اعلام عدم فعالیت (اشخاص حقیقی)
زمانی که تصمیم به غیر فعال کردن شرکت گرفتید، ابتدا باید درخواست خود را کتبا با درج تاریخ به اداره مالیاتی مربوطه ارائه دهید. توجه داشته باشید اعلام عدم فعالیت در سال جاری، مربوط به همان سال است و برای سالهای آتی نیز باید عدم فعالیت را اعلام کنید. سپس اظهارنامه سفید و پلمپ دفاتر قانونی باید انجام شود. در صورت انحلال شرکت غیر فعال، نیز باید درخواست به صورت کتبی ارائه شود. نمونه اظهارنامه مالیاتی برای اعلام عدم فعالیت (اشخاص حقیقی) بدین شرح است:
ریاست محترم امور مالیاتی…
با سلام
احتراماً بدینوسیله اعلام میدارد اینجانب …. به کدملی …. و کلاسه پرونده …. دارای واحد صنفی … از تاریخ …. هیچگونه فعالیت اقتصادی نداشته و عدم فعالیت شرکت خود را اعلام میدارد.
مراتب جهت اطلاع و درج در پرونده مالیاتی حضورتان ایفاد میگردد.
امضاء
اگر شما صاحب شرکتی هستید که فعالیتهای خاصی را انجام میدادید و حالا به دلایلی شرکت شما غیر فعال است، در اولین قدم باید عدم فعالیت یا انحلال شرکت غیر فعال را ثبت، سپس با مراجعه به امور مالیاتی از پرداخت مالیات معاف شوید. از این مرحله به بعد برای شرکت شما تا زمانی که مجددا فعالیت نکنید، اهداف مالیاتی در نظر گرفته نمیشود. توجه داشته باشید اگر در اداره مالیاتی پرونده تشکیل ندهید، باید مالیات را پرداخت کنید حتی اگر کسب درآمد نداشته باشید.
اگر قصد انحلال شرکت غیر فعال را دارید با کارشناسان ثبتی و حقوقی موسسه ثبت شرکت و ثبت برند سفیر صلح تماس بگیرید.